Nemocnice ve Stodu opraví za desítky milionů korun operační sály, pořídí i CT

3. říjen 2014

Ještě před dvěma roky bojovala Stodská nemocnice o svou existenci. VZP chtěla zrušit tři oddělení a omezit provoz chirurgie. Teď čeká nemocnici jedna z největších investic v posledních letech. Zdravotnické zařízení, které funguje 50 let, do konce roku za desítky milionů korun upraví operační sály a pořídí počítačový tomograf.

Rekonstrukce čeká chirurgické i gynekologické sály, které jsou ve stodské nemocnici ve dvou patrech. Opravy budou probíhat postupně v několika etapách a za provozu.

„Nevyhneme se nějaké době, kdy dojde k propojení obou pater. Plánujeme, že to budou firmy dělat hlavně o víkendu, kdy není plánovaná operativa. Ale stane se, že to stane na všední den. Jsme domluveni, že by nám vypomohly okolní nemocnice, a budeme se snažit, aby to do provozu zasahovalo co nejméně,“ ujišťuje ředitel stodské nemocnice Alan Sutnar.

Zdravotnické zařízení provede ročně zhruba tři tisíce operací a více než 300 porodů. Operační sály už ale neodpovídají současným potřebám.

„V každém případě potřebujeme větší prostor pro operativu, u které máme nárůst o 30 procent. Potřebujeme i prostor a zázemí pro nás, abychom odpovídali dnešním hygienickým potřebám a zachovali lepší normu sterility,“ ví primář gynekologicko-porodnického oddělení Jakub Mach.

„Máme centrální odsávání, které je strašně důležité, aby nedocházelo ke kontaminaci vzduchu. Aby byl vzduch filtrován tak, aby na operačním sále všechno odpovídalo hygienickým normám,“ pokračuje primář.

Náklady na opravy se odhadují na zhruba 30 milionů korun a začít by měly v listopadu. Do konce roku nemocnice také pořídí počítačový tomograf, který v ní dosud není.

„CT by se mělo pořizovat do stodské nemocnice i do Rokycan. Cena by měla být do 36 milionů korun, jsou v tom započítány oba CT přístroje a desetiletý servis,“ říká ředitel Alan Sutnar.

Nemocnici využívá široké okolí

Kromě přesnější a rychlejší diagnostiky přinese CT i úspory, protože odpadne dosavadní převážení pacientů za CT vyšetřením do jiných nemocnic. Za zhruba osm milionů korun už nemocnice upravila hlavní rentgenovou snímkovnu a pořídila nový digitální skiagraf.

„Snímek se zhotoví, přenese se na obrazovku počítače a v okamžiku vyhotovení ho vidí jak ošetřující lékař, tak rentgenolog,“ popisuje primářka radiodiagnostického oddělení Zdeňka Marková.

Podle ní budou přístroj využívat pacienti nejen ze Stodu, ale i širokého okolí. „Máme poměrně bohatou spádovou oblast především tam, kde není v chodu nemocnice s lůžkovou částí. Jde o oblasti Plánska a Tachovska, odkud je nemalé procento pacientů.“

Opravy nemocnice, která má 195 lůžek, budou pokračovat i příští rok, kdy se plánuje provést zateplení.

autoři: čer , vman
Spustit audio