Neplýtvejte jídlem! K tomu nabádá projekt Skutečně zdravá škola

18. leden 2018

Jedná se o projekt, který v České republice bojuje proti plýtvání potravinami ve školních jídelnách. Už se jich zapojilo přes 300, z toho 12 v Plzeňském kraji. Další se můžou přidat.

Skutečně zdravá škola usiluje o to, aby si děti jídla vážily, aby znaly jeho hodnotu, dokázaly si jídlo vychutnat a naučily se, jak vzniká. Všechny školy, které se do projektu zapojily, nabízí dětem kvalitní pokrmy a podporují a rozvíjí v žácích zdravé stravovací návyky. Zároveň umožňují dětem pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na školních zahradách, učit se základům vaření a navštěvovat místní farmy. Do programu se můžou zapojit mateřské, základní i střední školy.

V České republice se ročně znehodnotí přes 800 tisíc tun potravin. To představuje přibližně 80 kilogramů na osobu. Průměrný Čech za život vyhodí víc než 5 300 kilogramů jídla. Každoročně se na světě vyhodí nebo zkazí jedna třetina vyrobeného jídla, tedy 1,3 miliardy tun potravin. To je množství, které by dokázalo nasytit až tři miliardy lidí.

Naučit děti, že plýtvání není v pořádku

Školní jídelny k plýtvání přispívají, protože množství vyhazovaného jídla v těchto zařízeních je opravdu velké. Plýtvá se nejenom přírodními zdroji, ale i penězi rodičů. Zároveň pak může dětem připadat, že vyhazovat potraviny je v pořádku.

Do programu se můžou školy a školky přihlásit do konce února. Ale pokud to nestihnou, můžou se přidat i potom. Když se přihlásí, učitelé provedou mezi žáky a studenty osvětu o problematice dopadů plýtvání potravinami a představí jim možnosti, jak tomu předcházet.

Potom se školy pustí do auditu, změří, jaké množství potravin se v jejich školní jídelně vyhazuje. Zároveň vypracují akční plán, ve kterém si stanoví konkrétní cíl snížení množství odpadu z jídelny a ten se budou snažit naplňovat. Program funguje pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství.

autoři: kos , jik
Spustit audio