Nepomuk dostal dotaci na komunitní dům pro seniory

26. květen 2016

Nepomuk přestaví zchátralý hotel ve Dvorci na komunitní dům pro seniory. Jako zatím jediné město v Plzeňském kraji na to získal dotaci od státu. Ta zaplatí téměř polovinu nákladů.

Na nový komunitní dům pro seniory, jehož vybudování bude stát asi 22,5 milionu korun, dostal Nepomuk 10 milionů od státu. Do budovy se vejde 17 bytových jednotek o rozměrech od 38 do 45 metrů čtverečních s výbavou, a společenské prostory.

Důvod pro přestavbu bývalého hotelu právě na dům pro seniory byl podle starosty města Jiřího Švece jednoznačný. „Samozřejmě je nám známo, že naše populace nejen v Nepomuku, ale na celém Nepomucku stárne, takže jsme se rozhodli požádat o dotaci, kterou ministerstvo pro místní rozvoj vypisovalo na rekonstrukce a výstavbu nových domů pro seniory. A dotaci jsme získali," dodává Švec.

Nedostatek služeb pro seniory na Nepomucku potvrzuje také vedoucí odboru sociálních věcí Městského úřadu v Nepomuku Jaroslav Somolík. „Město Nepomuk se vzhledem ke své vzdálenější poloze vůči velkým centrům jako je Plzeň nebo Klatovy dlouhodobě potýká s nedostatkem poskytovatelů sociálních služeb. Máme tady jeden dům s pečovatelskou službou s kapacitou 52 bytů a ten je plně obsazen," vysvětluje Somolík s tím, že město už teď přijímá žádosti o bydlení v novém domě.

Komplex hotelu ve Dvorci, který se nachází naproti nepomuckému vlakovému nádraží, je uzavřen od roku 1994 a skládá se z ubytovacího objektu, sálu a hostince. Komunitní dům nebude plnit stejné funkce jako dům s pečovatelskou službou. „Cílem je, aby se lidé neuzavřeli do svých bytečků, ale aby se mohli mít kde scházet a tam trávit podzim svého života,“ říká Švec. První obyvatelé by se do komunitního domu pro seniory měli nastěhovat začátkem příštího roku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio