Nepomuk plánuje obchvat městské části Dvorec

17. září 2020 17:30

Velké množství kamionů, nákladních vozů a autobusů projede každý den ulicemi Dvorce v Nepomuku. Dopravní vytížení by vyřešil obchvat této městské části. Ten by se dotkl i nedaleké obce Třebčice, která má ovšem k výstavbě výhrady.

Nákladní doprava trápí obyvatele Dvorce u Nepomuka

Kamiony projíždějící celým Nepomukem mířící do průmyslové zóny ve Dvorci či pokračující směrem na Rožmitál pod Třemšínem trápí obyvatele Tojické ulice. „Jezdí od rána do večera a už ve 4 hodiny ráno se pořádně nedá spát,“ popsala zdejší obyvatelka Věra Jedličková. Sousedka Jana Veselá ukázala praskliny na domě, jejichž výskyt zaznamenala hlavně po roce 2019, kdy ulicí začala jezdit nákladní auta. Počet nákladních aut, který Nepomukem projíždí, vzrostl výrazně v okamžiku, kdy se v průmyslové oblasti ve Dvorci usídlila firma na výrobu palet.

Nákladní doprava trápí obyvatele Dvorce u Nepomuka

Obchvat Dvorce, který by obyvatelům Nepomuku hodně pomohl, se dotkne i nedaleké obce Třebčice. Ta by kvůli němu musela změnit svůj územní plán a přišla by i o výjezd z obce na silnici první třídy 1/20 z Plzně na České Budějovice.

Třebčický starosta Michal Palacký je ochoten obchvat podpořit v případě, že Ředitelství silnic a dálnic vybuduje novou křižovatku nedaleko sousední obce Mohelnice, která by měla následně vyloučit nadměrné zvýšení dopravy právě v Třebčicích.

Nákladní doprava trápí obyvatele Dvorce u Nepomuka

„Do 14 dnů se svolá mimořádné zasedání zastupitelstva, kam budou pozváni zástupci Ředitelství silnic a dálnic, Marcel Klaus za firmu, která má velký podít na tomto průjezdu městem, zástupci našeho města a tvůrce územního plánu,“ sdělil Nepomucký místostarosta Vladimír Vokurka. Pokud se všichni dohodnou, mohl by se podle jeho názoru začít obchvat budovat v horizontu 10 let.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio