Nesmíte se toho moc bát, radí onkologicky nemocný David

26. červenec 2021 18:20, aktualizováno

David Lazna z Domažlicka je na první pohled normální patnáctiletý kluk s kučeravými vlasy. Jediná neobvyklá věc, které si na něm všimnete, jsou berle, o které se při chůzi opírá. A právě ty souvisejí s něčím mnohem vážnějším.

David musí chodit o berlích

David ve svých třinácti letech onemocněl akutní lymfoblastickou leukémií. Po prodělaných chemoterapiích s různými vedlejšími účinky, dávkách morfia proti bolesti a mnoha dalších věcech, které si většina z nás neumí ani představit, musí nyní chodit o berlích, jelikož následkem toho všeho trpí chlapec osteonekrózou kostí v obou kotnících.

"Je to vlastně rakovina krve. David onemocněl před dvěma lety. Projevilo se to tak, že měl teploty třeba dva dny, pak nic, pak měl zase teploty, potom nastoupily horečky, bolesti v krku, tak jsme dostali nějaké léky od našeho praktického lékaře, což nám nepomáhalo. Potom měl takové bolesti nohou, že už nemohl ani chodit, tak jsme ho odnesli do domažlické nemocnice. Tam pořád nevěděli, co mu je, a tak ho převezli do Fakultní nemocnice v Plzni-Lochotíně,“ popsala se slzami v očích Davidova maminka Ivana Timurová.

A co pomohlo samotnému Davidovi v nejtěžších chvílích? „Že jsem si z toho nic nedělal. Nesmíte se toho moc bát,“ řekl David, který před tím, než ho potkala tato nemoc, rád rybařil: „Můj největší úlovek je kapr, 97 cm a 7 kg, myslím,“ dodal.

Paní Timurová má s manželem ještě jednoho potomka, a to Davidovo dvojče: „Já si myslím, že Mireček, ten druhý, to zvládal dobře a že byl hlavně psychickou podporou pro nás a především pro Davida,“ řekla maminka.

Pomoci Davidovi a jeho rodině můžete i vy

V sobotu 21. srpna se v Zahořanech u Domažlic koná benefiční akce, jejímž cílem je získat potřebné finance na vybudování ústředního topení v domku, kde rodina bydlí. „Jmenuje se to Rytíř pomáhá Davidovi a bude tam spousta zábavy, různé hry pro děti, občerstvení, skupiny a hasičská soutěž,“ zve srdečně všechny na akci Davidova maminka. K tomu, aby se Davidův stav nezhoršil, potřebuje být totiž chlapec neustále v čistém a teplotně stálém prostředí.

„Koupili jsme baráček, protože jsme museli rychle něco sehnat. Po dvou měsících nás pustili s Davidem třeba na dva dny domů, a my jsme bydleli v malém bytě, kde byla plíseň. Byl to pronajatý byt, tak jsme museli rychle něco koupit. Do tohoto domu jsme se mohli hned nastěhovat, ale topit se tady dá pouze krbovými kamny. Tak jsme to vzali, abychom měli kam s Davidem jít. Vzali jsme si hypotéku a teď jsme zařídili sbírku, abychom mohli udělat vytápění. Krbová kamna jsou nesterilní, je to strašně prašné, a když se David jde třeba vykoupat, tak teplota v místnosti je úplně jiná než tam, kde jsou ta kamna. David je velice náchylný k nastydnutí, a to by byl potom velký problém,“ popsala paní Timurová.

„My nad tím nesmíme ani přemýšlet, že bychom se z toho mohli zbláznit, my pro to dítě teď musíme fungovat a na nějaké takové myšlenky není vůbec čas. Možná potom časem, že si to člověk uvědomí, ale teď ne. Chtěla bych vzkázat všem malým pacientům a jejich maminkám, ať se toho nebojí. I když je to ze začátku hodně těžké, tak to určitě zvládnou,“ dodala Davidova maminka.

Pomoci můžete už nyní, a to přispěním finanční částky na webu donio.cz.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio