Netradiční trojici dnes mohli potkat lidé v ulicích Plzně. Do kostýmů Tří králů se po roce převlékli hejtman, krajský radní a biskup

8. leden 2019 07:54

Plzeň dnes křižovala speciální Tříkrálová tramvaj. Jezdila zdarma a vypravily ji dopravní podniky spolu s Diecézní charitou Plzeň. V tramvaji byli muzikanti a koledníci dobročinné Tříkrálové sbírky.

Do koledování se i letos zapojili také čelní představitelé Plzeňského kraje, města Plzně a církve. V Plzni totiž písmena K+M+B mají kromě zkratky pro požehnání a označení tří králů ještě jeden význam - Kraj, Město a Biskupství. Hejtman Josef Bernard, člen městské rady Martin Zrzavecký a biskup Tomáš Holub dnes koledovali ve vybraných úřadech, institucích a firmách.

„Jsem přesvědčen, že ke konání dobra patří také radost a veselost. To je něco, co provází i tuto sbírku. My tak nějak vystoupíme z důležitých a velmi vážných rolí, tak jak to vidí okolí a děláme si legraci sami ze sebe a zároveň sbíráme na dobrou věc. A to je moc fajn,“ řekl jeden z králů biskup Tomáš Holub.

Druhým králem se na jeden stal hejtman Josef Bernard, který se pousmál nad tím, že představuje písmeno K: „Být v roli Kašpara je vynikající a mně to prostě baví. Děláme to už třetím rokem. Spojit zábavu a dobrou věc je geniální kombinace.“

Tři králové s písní na rtech a veselou tváří

Posledním králem byl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký, který ačkoliv se převtělil do černého Baltazara, byla jeho vize optimistická. „ Začátek nového roku vidím velmi pozitivně.V tento okamžik jsme jako podporovatelé Tříkrálové sbírky. Je fajn společně s panem biskupem a panem hejtmanem podpořit takovéto charitativní projekty, jež realizuje Městská nebo Diecézní charita,“ uvedl Martin Zrzavecký.

Pomyslným čtvrtým králem, který pouť Tří králů doprovázel s kytarou v ruce byl emeritní plzeňský biskup František Radkovský: „ Kolik bylo přesně králů nevíme. Je uvedeno mudrci, kteří přinesli tři královské dary. Proto v lidové tradici vzniklo, že jsou tři. Já jsem tu tedy tak trochu extra. Sedím a hraji na kytaru. Letos je to už potřetí. Myslím, že je to dobře i že to má takový široký záběr.“

Během své cesty městem Tři králové navštívili Západočeskou univerzitu, Škodu Doosan, Plzeňský Prazdroj i další místa. Doprovod jim dělali malí zpěváci z Dětského pěveckého sboru Jiřičky Plzeň.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio