Netradičním způsobem vzdala Plzeň večer hold osvoboditelům. Pietní akt u památníku Díky, Ameriko! mohli lidé sledovat jen na internetu

7. květen 2020 06:20

Krátký vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! v Plzni symbolicky zakončil ve středu 6. května Slavnosti svobody, jimiž si Plzeň připomíná letošní 75. výročí svého osvobození americkou armádou. Plánované velké oslavy se tento rok kvůli pandemii koronaviru nekonaly.

Obvykle 6. května, v horní části Americké třídy u památníku Díky, Ameriko!, bývají stovky lidí. Tentokrát to ale bylo jinak. Pietní akt se uskutečnil téměř bez přítomnosti veřejnosti, zástupci města položili v tichosti u památníku věnce, i proslov primátora Martina Baxy byl tišší, než v minulých letech.  Aby ale lidé, nejen v Česku, ale hlavně v USA a Belgii, o tento důležitý moment nepřišli, město vše přenášelo živě přes sociální sítě Facebook a YouTube.

„Byla to řeč do virtuálního prostoru. Chtěli jsme připomenout tuto pietní událost, zejména americkým a belgickým veteránům, kteří by tady jinak byli s námi. V proslovu jsem připomínal okolnosti, za kterých jsem musel letošní Slavnosti svobody zrušit a současně jsem lidi ujistil o tom, že v roce 2021 proběhnou slavnosti osvobození ve stejném rozsahu, v jakém jsme je plánovali na letošní rok. Samozřejmě jsem připomněl i rok 1945 jako klíčový moment v historii našeho města a to, že jsme nikdy nezapomněli na osvobození Plzně americkou armádou,“ řekl primátor Martin Baxa.

Květiny k pomníku položil také velvyslanec Spojených států amerických Stephen B. King

„Těším se na příští rok, kdy tyto nádherné slavnosti připomínající oběti z roku 1945 propuknou naplno. Rád bych poděkoval městu Plzni za každoroční příležitost uctít ty chrabré muže i ženy, Američany, Belgičany a další spojence, kteří porazili fašismus na této půdě a dali tak demokracii a svobodě naději. Přinesli ji nejen městu Plzni, ale celému regionu. Bohužel ta naděje a svoboda trvaly pouhé tři roky. Česká republika a Plzeň musely prožít 45 let pod vlivem sovětského komunismu. Naděje znovu svitla v roce 1989, o 30 let později jsou Plzeň a Česká republika svobodny a žijí v demokracii, v níž vládnou lidé. Dnes čelíme jiným výzvám, nesmíme však nikdy, opravdu nikdy, ztrácet ze zřetele to, za co ona generace v roce 1945 bojovala a umírala. Nesmíme ztrácet ze zřetele principy svobody, demokracie, bezpečnosti, lidských práv a právního státu. To jsou principy, za něž stojí za to bojovat,“ uvedl ve svém proslovu velvyslanec Stephen B. King. 

Svoji řeč pronesl i belgický velvyslanec Grégoire Nicolas A. Cuvelier

 „Rád bych vyjádřil svůj vděk Plzni za uspořádání tohoto pietního aktu, a to i za složitých okolností souvisejících s opatřeními kvůli pandemii covid-19. Nezapomeňme na odvahu těchto vojáků, kteří riskovali své životy v boji proti barbarskému a diktátorskému režimu před 75 lety, a mnozí přitom přinesli tu největší oběť. Uchovávejme jejich odkaz pro naše budoucí generace. Nuže, díky Ameriko za válečné tažení, které vedlo v roce 1945 k osvobození Plzně, díky vám belgičtí veteráni, kteří jste bojovali po boku Američanů, a díky vám Plzeňané, že si trvale připomínáte památku a činy těchto bojovníků. Nechť se společně znovu setkáme na stejném místě příští rok,“ uvedl po položení květin belgický velvyslanec Grégoire Nicolas A. Cuvelier.

Na pietní akt u památníku Díky, Ameriko! se ve středu 6. května přišla podívat asi padesátka lidí. Všichni měli roušky a stáli ve skupinkách v rozestupech tak, aby neporušovali nařízení vlády o zákazu shromažďování většího množství lidí. Na vše dohlížela policie.

Záznam celého pietního aktu Díky, Ameriko! včetně proslovů i s tlumočením je k dispozici na internetu. Lidé ho můžou vidět na facebookových stránkách města Plzně a Slavností svobody.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň