Nevyvedou vás z míry staré kuchařské míry?

27. duben 2017

Špetka soli, snítka rozmarýnu, mouka na zaprášení, ale také záklechtka nebo zápražka. Víte, co si přesně pod těmito pojmy z kuchyně našich babiček představit?

Vaření a příprava nejrůznějších pokrmů se v současné době těší veliké popularitě - snad na každém televizním kanálu můžeme sledovat kuchaře, kteří se ladně pohybují mezi prkénkem, pánvemi a sporákem. Co když se ale trochu ohlédneme do historie a kuchyní našich babiček - dokázali bychom ještě podle jejich receptů uvařit?

Suroviny bývají ve většině receptů uváděné přesně v gramech, dekagramech, mililitrech, centilitrech nebo litrech. Ale co taková špetka? Je to množství, které chytneme palcem a ukazováčkem. Na špičku nože je to obdobně malé množství, které se používá pro sypké suroviny. Jednoduše to, co se dá na špičku nože nabrat.

Hrst, snítka a „mouka na zaprášení“

A co se skrývá za pojmem hrst? Množství, které se vejde do polosevřené dlaně. Nebo snítka? Jde o přibližně deseticentimetrový kousek čerstvých bylinek například tymiánu nebo rozmarýnu, který vložíme k ostatním surovinám při vaření. Mouka na zaprášení? Té je tolik, abychom tenkou vrstvou lehce pokryli pokrm připravovaný v pánvi nebo kastrolu.

Záklechtka a zápražka

A něco záludnějšího závěrem: kuchařský termín našich babiček záklechtka a zápražka? Záklechtka je směs zahuštění polévek a omáček vyrobená z vody a hladké popř. polohrubé mouky. Na druhé straně zápražka je směs zahuštění pokrmů, která se připraví pražením mouky na suché pánvi bez tuku, zalévá se pak studenou vodou a rychle se míchá, aby se nevytvořily hrudky.

Spustit audio