Nezaměstnanost na západě Čech se snižuje

Nárůst sezonních prací ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví zajistil v dubnu pokles nezaměstnanosti v Plzeňském kraji o tři desetiny procentního bodu na 6,3 procenta. Nezaměstnanost v regionu je po Praze, Středočeském a Jihočeském kraji čtvrtá nejnižší v zemi. Region je nyní 2,6 procentního bodu pod republikovým průměrem. V Karlovarském kraji míra nezaměstnanosti v dubnu klesla ve srovnání s březnem o pět desetin procentního bodu a zastavila se na 10,1 procenta. Od počátku roku lidí bez práce mírně, ale trvale ubývá. V evidenci úřadů práce bylo v závěru dubna 17.716 uchazečů, což je o 810 méně než v březnu.

Ve všech sedmi okresech Plzeňského kraje míra nezaměstnanosti poklesla. Nejvíce, o 0,7 procenta, na Tachovsku, které trvale vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v kraji a k poslednímu dubnu tam bylo bez práce osm procent lidí. O šest desetin procentního bodu na 7,7 procenta se snížila na Klatovsku, čtyřdesetinový pokles nezaměstnanosti hlásí Domažlicko, kde je nyní míra 6,2 procenta. Sever Plzeňska registruje propad z 5,8 na 5,5 procenta, jih ze 4,9 na 4,7 procenta. V krajském městě se dubnová nezaměstnanost snížila ze 6,0 na 5,9 procenta.

Vaše práce

Ke konci dubna bylo v kraji hlášeno na úřadech práce 19.753 uchazečů o zaměstnání, což je o 1113 méně než minulý měsíc. Z celkového počtu uchazečů bylo 10.570 žen, hmotné zabezpečení pobíralo celkem 6519 uchazečů, zatímco v březnu jich bylo 7235. Úřady práce v Plzeňském kraji nabízely v dubnu 4074 volných pracovních míst, což je o 267 méně než v minulém měsíci. Na jedno volné pracovní místo připadlo 4,85 uchazeče, což je 0,15 více než v březnu.

V porovnání s loňským dubnem bylo v evidenci úřadů práce Karlovarského kraje o 284 lidí méně. Nově se v dubnu na úřady práce v Karlových Varech, Sokolově a Chebu přihlásilo 1575 lidí. Je to o 175 nově evidovaných uchazečů méně než v předchozím měsíci. Oproti stejnému období loňského roku je to pokles o 37 uchazečů.

fronta na Úřadu práce

Trvale nejnižší nezaměstnanost je na Chebsku, kde v dubnu bylo bez práce 8,2 procenta lidí. Na Karlovarsku to bylo rovných deset procent lidí. Ze tří okresů Karlovarského kraje je na tom nejhůře Sokolovsko. I tady ale v dubnu nezaměstnanost poklesla o 0,6 bodu na 12,2 procenta. Pozitivní vývoj na Chebsku je přičítán hlavně lázeňským firmám, jež jsou nyní největšími zaměstnavateli. Další místa by pak měla vzniknout v chebské průmyslové zóně, Úřady práce Karlovarského kraje evidovaly v závěru dubna celkem 1317 volných pracovních míst. Je to o 47 míst méně než v předchozím měsíci a meziročně o 201 míst více. Na jedno volné pracovní místo připadalo asi 13,5 uchazeče. Největší zájem je o profese šička-švadlena, obsluha šicích a vyšívacích strojů, brusič, zedník, dělník demontující výrobky, montážní dělník, svářeč kovů a páječ, instalatér, učitel a psycholog, lékař, obchodní zástupce a číšník.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio