Neznámé snímky z mise Apollo 11 jsou k vidění v Techmanii

22. srpen 2019 15:35

Dosud neznámé záběry z mise Apollo 11, která vyvrcholila přistáním člověka na měsíci, jsou ode dneška k vidění v plzeňské Techmanii.

Plzeňská Techmania dnes promítla dosud nezveřejněné záběry z Apolla 11, tedy z vesmírné lodi, jejíž posádka před 50 lety přistála na Měsíci. Dokumentární film z prozatím neznámých obrazových a zvukových záznamů natočila televize Discovery Channel. Televizní premiéru měl film v červenci, dnes ho mohli poprvé vidět také diváci v 3D Planetáriu v Plzni. Pravidelné reprízy jsou každý den ve 14:15, a to až do konce září.

„650 milionů diváků se dívalo na přímý přenos, když Neil Armstrong udělal svůj první krok na Měsíci,“ připomněl pracovník Techmanie Lukáš Houška, ještě než začalo první promítání. Prozradil třeba i to, kolik vesmírná mise Apollo stála peněz nebo kolik lidí výpravu do vesmíru připravovalo. Pak už začalo promítání filmu, ten je dabovaný a trvá hodinu a půl.

Poklady z archivů NASA

„Film se skládá ze záběrů, které nebyly dosud publikovány, což je po padesáti letech zvláštní, ale ty archivy ze všech misí Apollo byly velmi obsáhlé. Tyto záběry se zaměřují především na Apollo 11, na přípravy před letem a let, dokonce jsou tam záběry z měsíce, které dosud nikdo neviděl,“ řekl Houška.

Start rakety Saturn V s Apollem 11 ze startovacího komplexu 39 na mysu Canaveral na Floridě 16. července 1969 v 9:32 hodin EDT

„Zdrojem materiálu je NASA a astronauté, kteří přebírali archivy, protože zejména v 70. letech archivy byly dost rozeseté a sem tam se něco ztratilo, hodně věcí si vzali pracovníci domů,“ pokračoval.

Podle něj se jednalo o velký vědeckotechnický průlom. „Nikdo před nimi před tím nesestoupil tak blízko k povrchu Měsíce, nikdo před nimi na něj vůbec nepřistál, nešel, bylo to velké technické vítězství,“ uvedl Houška s tím, že počítače, materiály nebo měřicí přístroje byly převratné a zpětně se začaly používat na zemi.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio