Chodský koláč
recept paní Marie Vondrovicové
- Těsto: 1 kg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru krystal
- 25 dkg tuku (polovina Hery, polovina másla)
- 7 dkg droždí (v mléce se špetkou cukru udělat kvásek)
- 1 lžička soli
- 7 vajec (bílky ušlehat do sněhu)
- 125 ml šlehačky
- 2 lžíce oleje
- vanilkový cukr
- citrónová kůra
- 3 lžíce rumu
- muškátový květ
- mléko (množství dle potřeby)
- tvarohová náplň: 1,5 kg měkkého tvarohu
- 30 dkg cukru
- 1/8 másla
- 125 ml šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- trochu rumu
- citrónová kůra
- 2 vejce (bílky lze ušlehat)
Vypracované těsto necháme kynout a mezitím několikrát proděláme. Z vykynutého těsta děláme bochánky o váze 20 dkg, které musí opět kynout. Pak je rozválíme na kulatých pečicích papírech (velikost většího talíře) a opět necháme kynout.
Obrubky potřeme rozšlehaným vajíčkem a začneme zdobit. Na hornochodské koláče zvlášť merhujeme vzory z tvarohu, máku a povidel. V případě dolnochodských koláčů pomažeme celou plochu tvarohem (kromě obrubek) a na ni pak tenčími trubičkami merhujeme vzory povidly a mákem. Nakonec koláč posypeme rozinkami a mandlemi.
Maková náplň: 30 dkg máku umeleme, přidáme cukr dle chuti, hrst polohrubé mouky a spaříme vařící vodou. Do vychladlé hmoty přidáme 1 vejce, 2 lžíce másla a promícháme. Mák musí být vláčný. Pro lepší chuť lze přidat špetku koření (skořici, umletý hřebíček)
Povidla: povidla umeleme na masovém strojku, aby byla bez kousků. Přidáme trochu rumu a opět lze dodat i špetku koření.
Pečeme při 200°C. Horké koláče lze pokapat šlehačkou s přídavkem rumu a vanilky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.