Chodský koláč

Vaříte s ČRo Plzeň

recept paní Marie Vondrovicové

Ingredience
  • Těsto: 1 kg polohrubé mouky
  • 20 dkg cukru krystal
  • 25 dkg tuku (polovina Hery, polovina másla)
  • 7 dkg droždí (v mléce se špetkou cukru udělat kvásek)
  • 1 lžička soli
  • 7 vajec (bílky ušlehat do sněhu)
  • 125 ml šlehačky
  • 2 lžíce oleje
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • 3 lžíce rumu
  • muškátový květ
  • mléko (množství dle potřeby)
  • tvarohová náplň: 1,5 kg měkkého tvarohu
  • 30 dkg cukru
  • 1/8 másla
  • 125 ml šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu rumu
  • citrónová kůra
  • 2 vejce (bílky lze ušlehat)

Vypracované těsto necháme kynout a mezitím několikrát proděláme. Z vykynutého těsta děláme bochánky o váze 20 dkg, které musí opět kynout. Pak je rozválíme na kulatých pečicích papírech (velikost většího talíře) a opět necháme kynout.

Obrubky potřeme rozšlehaným vajíčkem a začneme zdobit. Na hornochodské koláče zvlášť merhujeme vzory z tvarohu, máku a povidel. V případě dolnochodských koláčů pomažeme celou plochu tvarohem (kromě obrubek) a na ni pak tenčími trubičkami merhujeme vzory povidly a mákem. Nakonec koláč posypeme rozinkami a mandlemi.

Maková náplň: 30 dkg máku umeleme, přidáme cukr dle chuti, hrst polohrubé mouky a spaříme vařící vodou. Do vychladlé hmoty přidáme 1 vejce, 2 lžíce másla a promícháme. Mák musí být vláčný. Pro lepší chuť lze přidat špetku koření (skořici, umletý hřebíček)

Povidla: povidla umeleme na masovém strojku, aby byla bez kousků. Přidáme trochu rumu a opět lze dodat i špetku koření.

Pečeme při 200°C. Horké koláče lze pokapat šlehačkou s přídavkem rumu a vanilky.

autor: iko