Amolety

Rady a tipy českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Přesně to jsou dnešní apetýtové recepty. Dozvíte se, jak na kvalitní kynuté těsto.

Josef Maršálek ve svém povídání o kynutém těstě zmínil na Moravě tak oblíbené amolety. Možná je znáte i pod slovem omelety – obojí je správně a pochází z francouzského omelette. Pojďme si tedy říct, co budete na amolety z řídkého kynutého těsta potřebovat.

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • špetku soli
  • kvásek
  • 1 lžičku cukru
  • vlažné mléko
  • 1 vejce

Postup:

  1. V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka.
  2. Jakmile kvásek vzejde, přidáme vejce, vymícháme a přidáme vlažné mléko dle potřeby, aby těsto bylo řidší.
  3. Necháme trpělivě vykynout.
  4. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  5. Pečeme klasicky na pánvi nebo na lívanečníku, výborně chutnají smažené na sádle.

Související