Brownies s ořechy

Dnešní recept je pro milovníky sladkého a zároveň i jednoduchého pečení.

Tento čokoládový dezert, dnes už známý po celém světě, vymyslel v roce 1893 chicagský cukrář pro jistý americký luxusní hotel. Bylo to na výslovné přání manželky majitele hotelu – paní Berta chtěla zákusek menší než dort, který by se dal jíst z krabičky. A tak se začala psát historie slavných čokoládových brownies.

Na Brownies s ořechy budete potřebovat:

  • 150 g hořké čokolády (70% kakaa)
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 130 g cukru krupice
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g vlašských ořechů

Postup:

  1. Čokoládu i máslo rozpustíme v menším hrnci.
  2. Mezitím v míse prošleháme vejce s cukrem, přidáme mouku a nahrubo nasekané ořechy, následně důkladně promícháme s čokoládovo-máslovou směsí.
  3. Na menší plech, který jsme vyložili pečícím papírem, stěrkou rozetřeme hmotu do dvoucentimetrové vrstvy.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
  5. Po vychladnutí krájíme sušenky na čtverečky nebo proužky.
  6. Dozdobit můžete šlehačkou a ovocem, ale chutnají výborně i bez příkras.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.