Brownies s ořechy
Dnešní recept je pro milovníky sladkého a zároveň i jednoduchého pečení.
Tento čokoládový dezert, dnes už známý po celém světě, vymyslel v roce 1893 chicagský cukrář pro jistý americký luxusní hotel. Bylo to na výslovné přání manželky majitele hotelu – paní Berta chtěla zákusek menší než dort, který by se dal jíst z krabičky. A tak se začala psát historie slavných čokoládových brownies.
Na Brownies s ořechy budete potřebovat:
- 150 g hořké čokolády (70% kakaa)
- 150 g másla
- 2 vejce
- 130 g cukru krupice
- 100 g mandlové mouky
- 50 g vlašských ořechů
Postup:
- Čokoládu i máslo rozpustíme v menším hrnci.
- Mezitím v míse prošleháme vejce s cukrem, přidáme mouku a nahrubo nasekané ořechy, následně důkladně promícháme s čokoládovo-máslovou směsí.
- Na menší plech, který jsme vyložili pečícím papírem, stěrkou rozetřeme hmotu do dvoucentimetrové vrstvy.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
- Po vychladnutí krájíme sušenky na čtverečky nebo proužky.
- Dozdobit můžete šlehačkou a ovocem, ale chutnají výborně i bez příkras.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.