Domácí griliáš
V pondělním dopoledním Apetýtu nahlédneme pod ruce zkušeného cukráře, jehož zákusky ochutnala i anglická královna.
Co se vám vybaví, když se řekne griliáš? Možná sladká oříškovo-karamelová chuť na jazyku nebo drobné křupavé kousky ve kterých se například obalují laskonky. Tuhle lákavou cukrářskou vychytávku, která má mnoho využití, vám podrobně představí cukrář, pekař a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek.
Na domácí griliáš budete potřebovat:
- 200 g cukru krupice
- 140 g hrubě sekaných blanšírovaných mandlí
Postup:
- Do silnostěnné pánve dáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat do zlatohnědé barvy.
- Mezitím si v další pánvi jemně opražíme sekané mandle, které přisypeme do zkaramelizovaného cukru a vše promícháme.
- Směs ihned vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme do tenké vrstvy.
- Abychom získali stejně silnou placku, můžeme povrch ještě horkého griliáše zakrýt druhým pečícím papírem a válečkem rozválet na placku požadované tloušťky.
A je hotovo, griliáš se hodí i na ozdobu zmrzlinových pohárů nebo dortů.
Tip: Pokud tuhle dobrotu nasekáte na větší kousky, zabalíte do celofánu s mašlí, tak máte originální dárek, na kterém si obdarovaný doslova smlsne.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.