Kváskový chléb

V Hraničním zámečku Lednicko-valtického areálu v restarantu Essens mají slogan, který zní: nejen zasytit, ale i probudit chuťové pohárky. V malebné romantické krajině můžete se zážitkem gastronomickým snadno propojit i příjemnou procházku, jízdu na kole nebo koloběžce.

Autoři dnešního receptu se mohou pochlubit vítězstvím v kategorii Restaurace v projektu Gourmet Jižní Morava 2019. Šéfkuchař Otto Vašák vás v Apetýtu naučí, jak si doma připravit kváskový chléb.

Co budete potřebovat?

Nejprve připravíme takzvaný rozkvas, toto je množství na 300 g kvásku:

  • 150 g žitné mouky
  • 150 g vody

Zamícháme vše do hladké hmoty bez viditelných moučných žmolků. Položíme na poličku a počkáme 3-4 hodiny než kvas naskočí. Zabalíme misku do fólie.

Další suroviny na dva kusy poctivého kváskového chleba:

  • 1 400 g pšeničné mouky
  • 350 g žitné mouky
  • 650 g vlažné vody
  • 600 g piva
  • 70 g soli
  • 20 g kmínu
  • 20 g černuchy (koření, kterému se říká i černý kmín)
  • 500 g rozkvasu z receptu, který je výše

Postup:

  1. Ingredience na těsto zpracujeme v míse, jen aby se hydratovala mouka.
  2. Poté vysypeme na pomoučněný vál a zpracujeme v bochník, potom dáme na teplé místo.
  3. Necháme kynout 4-5 hodin na teple.
  4. Poté těsto opět vyklopíme a vypracujeme v bochníky.
  5. Hotové bochníky vkládáme do ošatek dobře ošetřených škrobem a moukou.
  6. Dáme do hlubší nádoby, zabalíme do potravinové fólie a odneseme na suché místo.
  7. Necháme kynout do rána minimálně 12 hodin, poté chléb vložíme do rozehřáté trouby na rozpálený plech.
  8. V troubě máme i jeden rozpálený hlubší plech, do kterého nalejeme 2-3 dcl vody.
  9. Po 15 minutách pečení, vytáhneme plech s vodou a necháme dopéct.

Dvě rady na závěr: při zpracovávání mějte neustále pomoučněné ruce a při prvním kynutí otáčejte mísu.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související