Zločiny staré Plzně a okolí

Během loupeže si vyzul boty a začal hrát na housle

8. listopad 2022
Zločiny staré Plzně a okolí

V Dolní Lukavici na jižním Plzeňsku pobýval v první polovině 20. století člověk, kterému místní nemohli přijít na jméno. Ač to byl vyučený a navíc šikovný zedník, dal se na scestí a tropil jednu nedobrotu za druhou.

V minulosti stával v Dolní Lukavici obecní chudobinec, který měl číslo popisné 94. Zhruba před 100 lety zde žila rodina Fládrova, konkrétně matka a její tři děti. Jedním z těchto dětí byl Josef Fládr. „Místní mu říkali hochštapler. Nechvalně se zde proslavil jako hříšník a největší lump všech dob. Spáchal mnoho krádeží, urážel lidi, narušoval veřejný pořádek,“ řekla na úvod zastupitelka obce Dolní Lukavice a zároveň autorka historicky zaměřených publikací Eva Horová.

„Pamětníci vzpomínali, že jednou si dokonce vylezl s rybářskou udicí na obrovský strom u dolnolukavického zámku, a pokoušel se na háček zachytit plavky hraběnky Schönbornové, které tehdy sušila na balkonu,“ pokračovala Horová.

Možná máte obraz od tohoto lumpa doma

Přitom byl Josef Fládr vyučený zedník, údajně velice šikovný. A nejen to: „Také víme, že uměl hezky malovat. Maloval například krajinky, hlavně olej na plátně. Hodně lidí mi sdělilo, že mají dodnes jeho obraz doma. Potom ale začal s těmi loupežemi a krádežemi,“ řekla zastupitelka.

Jednu takovou loupež si naplánoval také zhruba v polovině 30. let 20. století, kdy si jednoho letního dne všiml, že panský fořt, pan nadlesní Padlesák, odjíždí s rodinou na dovolenou. „Fládr viděl, jak celá rodina nasedá do bryčky a mají s sebou i velké kufry. Hned mu došlo, že odjíždějí pryč na několik dní, a byt tak bude opuštěný. K loupeži následně přizval také Frantu Zedníka. Dveře otevřeli šperhákem a vešli do bytu. Okna zastínili závěsy, rozsvítili světlo a začali prohledávat byt.

Během hledání spatřil Josef Fládr housle. Vyzul si boty, vklouzl do pantoflů pana nadlesního a začal hezky hrát. Mezitím se přiblížila půlnoc. Farář Klejna, kterého Padlesák předtím pověřil hlídáním bytu, byl v té době na odchodu z hospody V Dírce, která byla nedaleko. Pan Farář se rozhodl, že lesní úřad zkontroluje. Když k budově dorazil, zjistil, že se zde svítí a někdo uvnitř hraje na housle. Bylo mu to divné. Že už by se Padlesákovi vrátili a jemu nic neřekli? Měl přece klíče od jejich domu. Vzal za kliku, ale dveře nešly otevřít,“ popisovala Horová tehdejší události. 

Co se dělo dál si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.