Nová čtvrť by měla zabránit úbytku obyvatel Plzně

5. květen 2006

Obrovské sídliště pro desetitisíce obyvatel vznikne na okraji Plzně směrem na Klatovy. Kromě bydlení vyrostou na 650 volných hektarech polí a luk obchody, haly s lehkou výrobou a sportoviště. Plzeňská radnice dokončí závěrem roku koncepci celého území a zahájí práce na změně územního plánu. První domy by měly v Jižním městě stát za čtyři roky.

Území je vymezené městskou částí Radobyčice, silnicí I/27 směrem na Klatovy a dálničním obchvatem Plzně. Všechny pozemky jsou v rukou soukromníků. Radnice chce vybudovat infrastrukturu celého území, která je zatím pouze podél silnic a dálnice. Bude to investice v řádu stovek milionů korun. Město na ni požádá příští rok o státní a evropské dotace. Roční investiční rozpočet Plzně je 400 milionů korun na všechny akce, což by nestačilo ani na stavbu sítí.

Logo

Jak uvedl primátor Plzně Miroslav Kalous, zastavěné území by mělo být při pohledu z ptačí perspektivy srovnatelné se Severním předměstím. V této lokalitě, která je přesně na opačné straně ve směru na Karlovy Vary a Žatec, žije nyní asi 70.000 ze zhruba 170.000 Plzeňanů. Patří tam největší sídliště Lochotín, dále komplexy bytových domů Košutka a Vinice.

Logo

Přípravu nové městské čtvrti nedávno schválili zastupitelé. Chtějí tak ve městě udržet občany, kteří se často stěhují do satelitních obcí okolo krajského města a přivábit do něj další trvale žijící obyvatele.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio