Nová epidemiologická opatření vešla v platnost. Starší děti a studenti se učí v rouškách

18. září 2020 11:00

Roušky během celého vyučování, přes noc uzavřené bary a žádné vstupenky na stání. To jsou nově zavedená pravidla, která se ode dneška musí dodržovat.

Počet nově nakažených koronavirem každý den značně narůstá a Česko proto zavádí nová opatření proti jeho šíření. Jedno z nich se dotýká hlavně žáků a studentů od 2. stupně základních škol až po vysoké školy. Ti musí mít během celého pobytu ve školním zařízení na ústech roušku. "Pravidla byla dosud volnější. Žáci museli mít roušku ve společných prostorech, ale teď ji opravdu musí mít nasazenou, jak otevřou dveře školy,“ zjistil reportér Lukáš Milota, který sledoval situaci na plzeňské škole Chválenická.

Žáci se snaží povinnost dodržet a ke škole přichází i s rouškou připravenou v ruce. Ředitelka školy Eliška Syřínková sdělila, že učitelé dohlíží na to, aby žáci při pobytu ve škole roušku měli. Škola je vybavena z předchozích měsíců dodávkou roušek od Magistrátu města Plzně, kterou využívá v případě, kdy některý z žáků nebo učitelů roušku zapomene.

Nová opatření jsou zavedena i v barech a hudebních klubech. Od dnešních 18 hodin není možné pořádat akce, kde by byla místa na stání. V klubu tak nesmí stát více jak 10 lidí.

Všichni musí mít určené místo k sezení

Bary a restaurace, které poskytují stravovací služby, také nesmí mít od půlnoci do 6. hodiny ranní otevřeno. Jedná se o další nové nařízení, které ode dneška musí brát provozovatelé na vědomí.

Ve čtvrtek přibylo podle Ministerstva zdravotnictví rekordních 3130 nově potvrzených případů pozitivních na covid-19. Opatření se tak mohou měnit podle vývoje a epidemiologické situace.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio