Nová lávka přes silnici na Třemošnou má trhliny

25. srpen 2020 09:45

Ředitelství silnic a dálnic začalo rozšiřovat silnici z Plzně do Třemošné, proto se Plzeň rozhodla přemostit tuto rušnou vozovku a sousední železnici 130 metrů dlouhou železobetonovou lávkou. Díky ní se pěší i cyklisté bezpečně dostanou od Kamenného k Seneckému rybníku a k Arboretu Sofronka. Město chtělo lávku otevřít už před letošní letní sezonou, jenže konstrukce se hýbe a popraskaly jí pilíře. Tento týden se vedení Plzně dozví, proč se to stalo a jak lávku opravit.

Lávka vede sedm metrů nad komunikací, je atypická a architektonicky velice zajímavá. „Na vnitřních sloupech se objevily vlasové trhlinky. Může se to stát, že podloží se nechová tak, jak projektant spočítá. Podloží je nevyzpytatelné,“ potvrdil Pavel Grisník, vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Čeká se na posudek ČVUT

Lávka je sledována už asi 3,5 měsíce. „Poprosili jsme ČVUT, skupinu kolem docenta Vráblíka, aby nám řekli, co se stalo. Máme konkrétní místa, kde se konstrukce hlídá, měří se rozteče, pohyb pilířů a velikosti trhlin. Každým dnem dostaneme na stůl nezávislý posudek,“ dodal Pavel Grisník.

Zhotovitel stavby a projektant teď přišli s řešením, které na své náklady zrealizují. Jde o zpevnění nosných pilířů a posílení základové spáry.

Stavbu provádí společnost Třemošenský rybník sdružující stavební firmy SILNICE GROUP a.s. a VÁHOSTAV – SK, a.s.

Plán urychlit stavbu a otevřít lávku už v letos v létě tedy nevyšel. Stále tak platí původní smlouva, že lávka bude hotová do konce května 2021. „Když budou dobré klimatické podmínky, uděláme všechno proto, abychom lávku otevřeli do konce letošního roku,“ slíbil Pavel Grisník.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio