Nová opatření proti šíření koronaviru komplikují provoz hotelů. Silvestr bude třetinový

O středy platí přísnější opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Rozhodla o tom nová vláda kvůli tomu, že na Silvestra a Nový rok se obvykle schází velké množství lidí. To vše má vliv na provoz a obsazenost hotelů. 

Nová pravidla zatím platí do 2. ledna. Například u stolu v restauracích můžou společně sedět pouze čtyři osoby namísto šesti. Výjimku mají členové jedné domácnosti. Na akce, večírky a silvestrovské oslavy bude moci maximálně 50 osob. Musí mít nadále potvrzení o očkování nebo prodělání covidu-19, antigenní ani PCR test nestačí.

Telefonáty na recepci plzeňského hotelu Panorama vyřizuje Adéla Pilerová. Lidé podle ní ruší kvůli platným nařízením pobyty telefonicky i mailem. „Je to pro nás taková smutná doba, lidé si pobyt rozmýšlí kvůli novým opatřením a testům, jsou to převážně cizinci z Německa, protože se musí pro vstup do naší republiky kromě očkování i testovat,“ shrnul ředitel hotelu Luboš Kindelmann. „Dřív jsme na Silvestra měli vždy plno, nyní máme třetinovou obsazenost, lidé ruší rezervace na poslední chvíli,“ dodal.

Úbytek příjmů i propouštění zaměstnanců

Nízkou obsazenost má pár dní před Silvestrem i plzeňský hotel Continental. „Ve srovnání s běžnými lety je to bída, před covidovou dobou byla na Silvestra vždy stoprocentní obsazenost, letos jsme do 23. prosince nevěděli, jak to bude, proto jsme nestihli hotel naplnit,“ uvedl provozní hotelu Petr Nejedlý. Ze 49 pokojů hotelu je podle něj obsazeno jen 10. „Nová opatření gastrobyznys komplikují hodně, jinak bychom dělali Silvestra v music klubu i v restauraci, kde máme dohromady 120 míst, s těmi opatřeními budeme rádi, když aspoň z části naplníme klub,“ upřesnil.

Malou oslavu Silvestra chystá i hotel Panorama, to ale nemůže odvrátit nejistou budoucnost a propad příjmů. „Ještě to nemáme spočtené, ale určitě ty příjmy byly za celý rok třetinové, protože jsme fungovali jenom přes léto. Propustil jsem čtvrtinu lidí, hodně věcí dělám sám a čekají nás ještě těžké tři měsíce,“ řekl Kindelmann.

Pomoci by mohl i zážitkový program Plzeňské hotelové noci. Připravila ho Městská příspěvková organizace Plzeň-TURISMUS a 17 hotelů. V nich můžou zájemci během tří víkendů v lednu, únoru a březnu přenocovat za speciální ceny, odpočinout si nebo si užít degustační menu.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio