Nová rozhledna U Jakuba na Havlově hoře má tvar tužky. Nabízí i výlet do podzemí

4. listopad 2016
Česko – země neznámá

U Valtínova na kopci Havlova hora na jihu Čech stojí rozhledna. Nejmenuje se Václavova, jak by se dalo podle jména vrchu usuzovat, ale U Jakuba. Je vysoká přes 40 metrů a architekti se při jejím navrhování inspirovali tvarem tužky. Kromě výhledu nabízí navíc skvělé zázemí se spoustou dalších atrakcí.

Původně na vrcholu Havlovy hory stála triangulační věž, kterou využívali pohraničníci. Na hranice s Rakouskem je to odtamtud vzdušnou čarou jen 10 kilometrů. Triangulační věž ale dávno spadla. Před nedávnem se proto majitel pozemku Karel Pulcar rozhodl na kopci postavit rozhlednu.

V roce 2013 byla tak na 680 metrů vysokém vrchu uvedena do provozu unikátní vyhlídka. Je sestavená z oceli a lepených modřínových profilů. Tvarem připomínaná tužku a měří 40,7 metru. Na rozhledně jsou celkem tři vyhlídková podlaží, z nichž nejvyšší je umístěno ve výšce 33,3 metru. Vystoupat na něj můžete po 180 schodech točitého schodiště.

V betonových základech je umístěna galerie rozhleden a také turistické centrum s občerstvením. Není to ovšem všechno. Rozhledna je jedinečná tím, že má i své podzemí – tajnou chodbu, do které zve návštěvníky tajemný hlas a kostlivec zavřený v cele. Pro děti je hned u rozhledny vybudované i dětské hřiště, bludiště, perníková chaloupka, strážní věž a další atrakce. Kolem rozhledny vede okruh naučné stezky. Dá se po něm dojít k soustavě lesních rybníčků, zajímavým skalním útvarům nebo lesoparku.

Rozhledna u Jakuba

K rozhledně U Jakuba musíte vyjít pěšky nebo vyjet na kole z parkoviště poblíž valtínovského hřbitova. Na vrchol poměrně strmého kopce vede pohodlná asfaltovaná cesta, kterou zvládne vyšlápnout i méně zdatný chodec. Hůře pohybliví turisté mohou vyjet na zvláštní povolení majitele přilehlých lesů až k rozhledně. Otevírací časy najdete na webových stránkách rozhledny www.ceskakanadazvysky.cz.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.