Nová sanitka Českého červeného kříže v Plzni pomáhá lidem bez domova

28. srpen 2022 20:10, aktualizováno

Český červený kříž v Plzni má novou sanitku. Využívá ji ke zdravotní péči o lidi bez domova. Objíždí ulice a ošetřuje jim rány. Služby už využily desítky klientů.

Novou sanitku využívají lékaři a pracovníci Českého červeného kříže v Plzni nejčastěji k ošetřování nehojících se ran u lidí bez domova. V práci pomáhají jak sestřičky na ošetřovně, tak také studenti medicíny, kteří chodí do terénu na místa, kde se lidé bez domova nacházejí.

Sanitka slouží jako mobilní ošetřovna

V létě za hezkého počasí je možné pacienty bez domova ošetřit přímo na ulici. V zimě však jsou podmínky ztížené. „Pak není jiná možnost, než si dát pacienta na lůžko do sanitky a alespoň tam ho ošetřit. Počítám, že v zimě budeme se sanitkou vyjíždět mnohem častěji,“ doplnila Lada Brožová z Českého červeného kříže.

Terénní pracovníci hledají lidi bez domova a nabízejí jim pomoc. „Chodíme po terénu, hledáme klienty a buď jim doporučujeme naše služby, když chtějí a pokud z nějakého důvodu nechtějí, třeba že jsou závislí na alkoholu nebo jiných drogách, tak jim poskytujeme služby přímo na ulici,“ vysvětlil Adam Plzák, zástupce vedoucího pro terénní program Domova sv. Františka Městské charity Plzeň.

Ve spolupráci s Českým červeným křížem se snaží klientům pomoci s hygienou a poskytnout jim materiální pomoc třeba v podobě oblečení. Smyslem této práce je dostat klienty, kteří mají zájem, do kamenných služeb a těm, co chtějí na ulici zůstat, poskytnout pomoc a život jim usnadnit.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio