Nová společenská událost: Zkouška sirén!

8. listopad 2015

Největším svátkem je pro ně každá první středa v měsíci. Řeč je o posluchačích pravidelné zkoušky sirén. Skupina vznikla na Facebooku a své příznivce má už i v Plzni.

Na facebooku vznikla skupina posluchačů pravidelné zkoušky sirén. Má víc než dva tisíc členů a své příznivce i v Plzni. Posluchači vyhledávají sirény, obdivují jejich tvar, fotí je a největším svátkem pro ně je, když je první středu v měsíci jejich zkouška. První listopadovou středu samozřejmě také nevynechali.

„Třináct let to člověk poslouchá měsíc co měsíc, tak jsme si říkali, proč z toho neudělat takové setkání a zaposlouchat se? Ten zvuk je docela zajímavý," popsal jeden ze skupiny posluchačů pravidelné zkoušky sirén Michal Diestler, proč se netradičnímu koníčku věnuje.

„Je to něco neměnného. Prostě vím, že to bude. Minulý měsíc to jsem byla akorát na Václaváku a to teda byl zážitek. To musím říct, že to bylo super. Prostě v hlavním městě a zrovna siréna, skvělé," uvedla 25letá posluchačka Zuzana z Plzně.

Rotační sirény jsou prý nejlepší

Fanoušky zkoušky sirén zajímají hlavně sirény rotační. Podle nich mají ten správný zvuk a líbí se jim také, jak vypadají. Kromě rotačních sirén se používají ještě sirény elektronické. Ty ale pouze přehrávají záznam zvuku, a pro posluchače nejsou tak atraktivní. Když tito nadšenci někde objeví zajímavou sirénu, hned se o to podělí.

Na facebooku vznikla skupina posluchačů pravidelné zkoušky sirén. Má své příznivce i v Plzni. Plzeňská skupina se před polednem sešla v kavárně poblíž Americké třídy, na místě které podle nich nabízí možnost být velmi blízko jedné z městských sirén

„Občas se nám povede, že jezdíme po republice, sem tam člověk narazí na hříbeček i na střeše, takže vytáhne telefon a fotí a následně sdílí na facebookovou skupinu naši," vylíčil posluchač Michal Diestler. On sám v Plzni a okolí napočítal přibližně 43 rotačních sirén a asi 16 elektronických.

Plzeňský mrakodrap na Americké ulici je jedním z míst, odkud zní pravidelná zkouška sirén

Plzeňská skupina posluchačů se před polednem sešla v kavárně poblíž Americké třídy. Právě toto místo totiž podle nich nabízí možnost být velmi blízko jedné z městských sirén, kterou tak mohou velmi dobře slyšet. Těsně před úderem dvanácté hodiny se shromažďují venku, aby byl zážitek ze zvuku sirény co nejlepší.

„Na tomhle domě je ta siréna asi jedna z nejsilnějších v Plzni, má výkon 4,5 kW a asi 126 dB akustický tlak na jednom metru, takže kdybyste stáli u ní, rovná se to startu raketoplánu, zhruba. Dneska krása a bezvětří, celkem příjemný a zvuk krystalicky čistý," pochvaloval si Michal Diestler.

„Je to zážitek. Úplně to se mnou hučí," uvedla nadšeně 24letá posluchačka Zuzana, která na zkoušku sirén přivedla i svého psa.

V nebezpečí je zvuk sirény jiný než při zkoušce

Varovný signál, který je slyšet při zkoušce sirén, je táhlý a v takovém případě není důvod se jakkoliv znepokojovat. Kdyby se ale zvuk změnil, byl by už k obavám důvod.

„Ve chvíli, kdy se ozve zvuk, který má stejnou délku, to znamená 140 vteřin, ale je kolísavý, tak to znamená, že se něco děje a měl by člověk být na pozoru," vysvětlil Diestler.

Pravidelnou zkoušku sirén ukončilo hlášení a skupina jejích posluchačů se opět rozešla. Plán na první středu v příštím měsíci už ale mají jasný, opět se sejdou, aby si užili zvuk sirén. Jejich skupinu je možné sledovat na facebooku Posluchači pravidelné zkoušky sirén.

autor: čer
Spustit audio