Nové album Pavla Šporcla

16. listopad 2006

Supraphonu, nejstaršímu českému labelu, se vcelku daří získávat k trvalé spolupráci špičky naší hudební sféry. Kromě Pavla Šporcla se tak v posledních měsících na trhu objevily nahrávky klavíristky Jitky Čechové a mladého Kvarteta Pavla Haase. Současná tvorba však vydavatelům CD u nás i ve světě příliš nepřeje. Při pohledu na evropská, ale i zámořská teritoria jsme svědky nejrůznějších ekonomicky výhodných koprodukcí. A tak nás nepřekvapí, že očekávané nové CD předního českého houslisty Pavla Šporcla nevychází jako běžná ojedinělá produkce, ale participují na ní ještě další subjekty. Například stanice Český rozhlas D-dur. Více informací o novém kompaktním disku tedy můžete nalézt přímo na webových stránkách www.rozhlas.cz/d-dur.

Je škoda, že většina našich médií si všímá jen vybraných počinů a jejich informace jsou někdy velmi nepřesné. Tak například doposud posledním Šporclovým počinem v oblasti zvukových nosičů není recitál s díly Paganiniho, jak je uváděno, ale pro média možná méně atraktivní, pro náročnější hudební obec však cennější CD se skladbami Antonína Dvořáka. Nynější kompaktní disk je jeho pokračováním. Vedle Dvořákových skladeb přináší i novou nahrávku jednoho z nejvýznamnějších děl české hudby - Čtyř kusů pro housle a klavír Josefa Suka. Rovnocenným partnerem výborně hrajícímu Pavlu Šporclovi je významný český pianista Petr Jiříkovský. Celý Šporclův kompaktní disk můžete vyslechnout na stanici Český rozhlas D-dur 10. prosince, ukázky přinese vltavské Rondo (21. listopadu, Český rozhlas 3 - Vltava v 9.00).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.