Nové pohlednice představují Plzeň z neobvyklých úhlů

Sérii nových neobvyklých pohlednic dostanou obyvatelé a návštěvníci Plzně. Pohlednice nabízejí nejen netradiční, spíše umělecké pohledy na město, ale zároveň jsou vyrobené tak, že text se píše zejména na titulní stranu jako to bylo v minulosti. Pohlednice vznikly jako součást projektu, na který získal městský grant plzeňský fotograf a filmař Václav Smolík.

Ten uvedl, že na přední straně pohlednice je dvakrát lakovaný jen obrázek, okolo něj je dostatek volného bílého nelakovaného místa, kam se dá dobře psát. Adresa na druhé straně pohlednice je hodně velká, takže vlastně trochu lidi nutí, aby psali na přední stranu. V minulosti tomu tak také bývalo.

Katedrála sv. Bartoloměje

Spolu se Smolíkem se do projektu zapojil Čechoameričan Jiří Dvorský. Ten řekl, že nové pohlednice nabízejí netradiční pohledy na město - odlesky ve skleněných plochách, snímky zachycující hry světla a stínu či barevné dojmy, obrázky typické architektury a známých míst i snímky, které i rodilý Plzeňan nedokáže místně zařadit. Pohledy jsou neobvyklé, jsou víc výtvarné, nejsou to klasické popisné obrázky, jakých je všude plno.

Kromě 16 druhů nových pohlednic vznikla jako součást projektu internetová galerie, kam může svoje snímky Plzně elektronicky poslat i veřejnost. Galerie je na adrese www.mezidomy.cz. Nejlepší snímky by se měly objevit na závěrečné výstavě. Ukázka všech nových pohlednic je také na výstavě před ochozem nejvyšší české kostelní věže katedrály svatého Bartoloměje

Lampa
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio