Nové zázemí pro odpočinek turistů vzniká v lesích na Domažlicku

30. říjen 2015

Turistika, cykloturistika i běh na lyžích a další aktivity by měly být v oblasti domažlických lesů už brzy ještě příjemnější. Budují se tam další přístřešky a altány. První z nich začnou lidem sloužit už v prosinci.

V domažlických lesích vylepšují zázemí pro turisty. V plánu je obnova starých a stavba nových altánů i přístřešků. Domažlické městské lesy se pokusí na jejich vybudování získat dotaci. Do práce se ale pustí i bez ní, aby si turisté a běžkaři v zimě měli kde odpočinout. S původními odpočívadly jsou turisté vesměs spokojeni.

„Tato odpočívadla jsou dost navštěvovaná, a protože už je mi přes sedmdesát let, tak se tam ráda posadím a odpočinu si a pokochám se tou krásnou přírodou, co je okolo mě. Velmi ráda tam posvačím a potom můžu pokračovat zase dál," pochválila současné zázemí k odpočinku Růžena Krčmová, která patří v Domažlicích ke skalním turistkám a na výlety vyráží pravidelně.

Společnost Domažlické městské lesy, která oblast spravuje, obhospodařuje přes 3770 hektarů lesa. Jednou z jejích kompetencí je i starost o zázemí pro turisty, cyklisty a běžkaře, kteří Český les navštěvují.

V rámci pravidelné údržby dělají pracovníci společnosti podle potřeby například drobné opravy informačních tabulí a také právě odpočinkových míst. Nejrozšířenějším materiálem je dřevo, které samozřejmě podléhá zkáze.

„Na běžeckých trasách máme dva přístřešky, které obnovujeme. Jeden na hlinité cestě Lehmgrubenweg a druhý je Na zlomu. Třetí přístřešek bude stát v oblasti České Kubice, v oblasti cyklotrasy. Ještě budou postaveny dva altány, jeden přímo v bývalé obci Bystřice a jeden altán v Zelenovském údolí," popsal plány jednatel Domažlických městských lesů Jan Benda s tím, že spolupráce turistů a návštěvníků lesa na majetku města Domažlic má hlubokou tradici.

„Celý Čerchov a naše území je spletí turistických stezek, lyžařských tras, cyklotras, tras pro nordic walking - je to zkrátka návštěvníky vysoce využívaná oblast a chceme, aby se turista mohl ukrýt v případě nepříznivého počasí nebo pohodlně posvačit," dodal Jan Benda.

Přístřešky u lyžařských tras by měly být hotové do začátku lyžařské sezony, tedy do 15. prosince. Ostatní přístřešky a altány pak chtějí Domažlické městské lesy zbudovat na jaře. Společnost navíc plánuje i rekonstrukci cesty zvané Horizontálka, která vede na vrch Čerchov. Oprava závisí na tom, jestli se na ni podaří získat evropskou dotaci.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio