Noví studenti klatovského gymnázia tmelí kolektiv v přírodě

3. září 2020 14:35

V úterý začala škola, studenti prvních ročníků klatovského gymnázia se v ní ale dlouho neohřáli. Se svými učiteli hned vyrazili na čtyřdenní pobytový kurz do Českého lesa.

Blíže a rychleji se seznámit se svými spolužáky i s chodem školy. Takový je hlavní význam pobytových adaptačních kurzů pro první ročníky, které pořádá klatovské gymnázium. Společné zážitky pomůžou studentům navázat nová přátelství a své určitě sehraje i fakt, že signál mobilních telefonů a internetu je tady „mimo civilizaci“ vzácný.

Na jednom místečku, kde se signál zachytit dá, sedí pospolu s mobilními telefony v ruce hlouček studentů. „My jsme na život bez signálu zvyklí z tábora,“ podotkla Klára. Podle holek, kterých je v ročníku převaha, je seznamovací týden fajn. „Lépe se začleníme do kolektivu,“ myslí si Kačka. To pro Elišku jsou čtyři dny moc. „Stačily by dva dny,“ myslí si.

Z 56 studentů je jen 15 kluků. Jeden z nich, Petr, se v tuto chvíli zná jménem asi s 10 spolužáky. „Některé znám už z bývalé školy,“ řekl. Podle vyučující Markéty Kovandové ale seznamování mimo školu půjde rychleji. „Všichni se mi jeví velmi sympatičtí,“ uznala.

Letos to bylo s plánováním napínavé

Podle Rudolfa Salvetra, který seznamovací kurz vede a má na starosti jeho organizaci, letos plánování kazil koronavirus. „Ubytovat 60 lidí za dobrou cenu není snadné, musíme to zamluvit rok dopředu. Čekali jsme na manuál Ministerstva školství a naštěstí podle něj bylo možné kurz uspořádat. Také jsme rádi, že můžeme být bez roušek, ty by asi vzájemné seznamování neulehčily,“ podotkl.

Studenti první večer poznali své nové vyučující, poslechli si něco o organizaci studia a další dny je čekají sportovní hry nebo výlety. Půjdou se podívat k pramenům Radbuzy, na rozhledny, nebo po okolních zaniklých obcích pohraničí.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy