Novinkou letošního festivalu divadlo jsou další scény

Novinkou letošního plzeňského divadelního festivalu, který se uskuteční od 14. do 23. září, budou dvě nové scény. Kromě tradičních jevišť v kamenných divadlech se bude hrát v objektu bývalého pivovaru na Světovaru a v sokolovně u Štruncových sadů. Festival. 13. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo nabídne přes čtyři desítky představení v provedení 28 domácích i zahraničních souborů.

Podle tajemníka festivalu Tomáše Froydy , v Plzni chybí variabilní prostor, v němž by se daly hrát některé netradiční zahraniční inscenace. V sokolovně půjde postavit úplně nová scéna. Nové Divadlo Riga z Lotyšska zde zahraje inscenaci Dlouhý život.

Long life - Nové divadlo Riga

V Plzni představí svou tvorbu divadelníci z Estonska, Litvy, Lotyšska, Německa, Polska, Slovenska a Británie. Projekt Visegrádské a Pobaltské divadlo bude konfrontovat tvorbu scén těchto nových regionů Evropské unie. Obraz současné společnosti představí inscenace mapující život a problémy především mladých lidí. Půjde o představení Akvabely z královéhradeckého Klicperova divadla, U cíle z pražského Divadla Komedie a Trainspotting v podání Divadla Petra Bezruče z Ostravy.

Z pražských souborů do Plzně přijedou Činoherní klub se Smočkovou inscenací Impresário ze Smyrny, Národní divadlo se Sigarevovým Černým mlékem a Divadlo Na zábradlí. To nabídne mluvenou operu Ernsta Jandla Z cizoty režiséra Jana Nebeského, odměněnou cenou Alfréda Radoka. Kuriózním souborem prý bude pražské divadelní studio Farma v jeskyni. Zajímavým představením bude bezesporu také Liška Bystrouška Slováckého divadla z Uherského Hradiště v režii J. A. Pitínského. Diváci, kteří si oblíbili Slovenské národní divadlo, se mohou tentokrát těšit na Cyrana z Bergeracu v režii Vladimíra Morávka.

Slovenské národné divadlo - Cyrano z Bergeracu

Ani letos nebude chybět pouliční divadlo a projekt alternativních divadelních forem na nádraží Plzeň Jižní předměstí. V ulicích se objeví například Bílé divadlo z Ostravy, německý soubor Grinsteins Mischpoche či český Cirkus Sacra. Součástí programu bude i výstava osobností českého divadla z archivu fotoateliéru Langhans v Západočeské galerii a výstava polského divadelního plakátu v Galerii Evropského domu. Festival doprovodí i tvůrčí dílny a koncerty.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio