Nový prohlídkový okruh v klášteře v Plasích má u návštěvníků úspěch

4. září 2023 19:19, aktualizováno

Klášter v Plasích na severním Plzeňsku nabízí od letošního července návštěvníkům nový prohlídkový okruh Zámek Metternichů. Lidé o něj mají velký zájem.

Nový návštěvnický okruh v klášteře Plasy

Hrady a zámky patří během letních prázdnin k oblíbeným turistickým cílům. Zájem lidí ale podle správců památek často závisí na počasí i na umístění konkrétního objektu nebo na doprovodném programu. Například v klášteře v Plasích na severním Plzeňsku si nicméně letos na počet návštěvníků nestěžují. Napomohl tomu i nově otevřený prohlídkový okruh nazvaný Zámek Metternichů.

Nový návštěvnický okruh v klášteře Plasy

Trasu si lidé mohou prohlédnout sami bez průvodce. Doprovázejí ji podsvícené stojany s texty, jež si zájemci pročítají. Lákavé určitě je, že se návštěvníci mohou posadit na některé kusy vystaveného dobového nábytku, jež jsou potažené speciální látkou. V rámci okruhu se zabaví i děti – třeba díky desce s kameny, na níž si celá rodina zahraje dobovou hru z 19. století.

Nový návštěvnický okruh v klášteře Plasy

Prohlídkový okruh o rodu Metternichů je otevřený od 21. července a zatím ho navštívilo zhruba tři a půl tisíce zájemců. „Někteří z nich už v klášteře v minulosti byli, ale teď se díky novému okruhu vrátili, a přicházejí také místní obyvatelé,“ říká zástupkyně kastelána Monika Tuková. „Čísla stále nejsou taková jako v době před pandemií koronaviru, ale postupně se zvyšují. Například loni jsme touto dobou měli asi jedenáct tisíc návštěvníků, letos to je už skoro třináct tisíc. Lidé si pomalu opět nacházejí cestu k památkám.“ Plaský klášter lze nyní navštívit každý den mimo pondělky. V říjnu bude pak otevřený o víkendech.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio