Nový projekt hasičů a policistů Usínej bezpečně se zaměřuje na lidi bez domova

20. leden 2017

Usínat bezpečně není pro každého až takovou samozřejmostí. Hlavně lidé bez střechy nad hlavou, kteří přežívají ve stanech nebo provizorních boudách, často riskují. Nejčastější příčinou požárů bývá otevřený oheň. Nebezpečná blízkost chemických látek nebo alkoholu pak může znamenat tragédii. I proto začali hasiči a městští policisté do vytipovaných lokalit roznášet letáky s užitečnými informacemi.

Na letáku ve formátu A5 jsou nápisy: Chceš vážně přijít o všechno i o život? Usínej bezpečně! Je tam i fotografie hořící chaty či hořící lebka a samozřejmě několik důležitých informací. „Jsou tam zejména nejčastější příčiny požáru. To znamená třeba nedopalky od cigaret hozené do odpadků, svíčky v blízkosti hořlavého materiálu nebo provizorní kouřovody u kamen a podobně,“ vysvětluje mluvčí městských policistů Jana Pužmanová.

Policie a hasiči rozdávají letáčky o tom, jak správně topit. Pohybují se nedaleko rozhledny na plzeňském Sylvánu, kde v dřevěných boudách žijí lidé bez domova. Jedním z nich je mladík přezdívaný Vlk: „Já se požáru nebojím. Zatím se nám nic takového nestalo. Nedaleko sice bouchla propanbutanová láhev a hned vedle hasičárny uhořel pán. Já strach ale nemám.“

Ačkoliv je venku -15 °C, Vlk říká, že si topí jen přes den; na noc se musí pořádně obléct. V chatce mají obyčejná kamna, kterými své obydlí dobře vytopí a zima jim rozhodně není.

Neinformovanost by mohla mít tragické následky

Nedaleko relativně udržovaných chatek se mezi stromy nachází další boudy. I zde se rozdávaly informační letáky bezdomovcům. A i tady, jak tvrdí, usínají bezpečně. „Byl jsem hasič, a tak vím, co můžu a co ne. Když jdu spát, oheň je vyhaslý. Topím dřevem. Mám i propanbutanovou láhev, na které si vařím kafe,“ říká pan Miroslav.

Společná akce městských policistů a hasičů má za úkol zabránit podobným tragédiím jako té, ke které došlo zhruba před rokem, kdy v chatě nedaleko Radčic uhořeli dva lidé a dva psi.

autor: jik
Spustit audio