Nový školní rok přináší v Plzeňském kraji řadu nových kroužků nejen pro děti

31. srpen 2015

Přes šest set kroužků nabízí Středisko volného času Radovánek. Na devíti pracovištích regionu je mohou navštěvovat děti, mládež i senioři.

Už zítra začíná nový školní rok. Rodiče už chystají potřebné vybavení a přemýšlejí, jak dětem zaplnit volný čas po škole. Vybírat mohou například z nabídky Střediska volného času Radovánek. To funguje na devíti místech Plzeňského kraje, navíc se ještě dál rozšiřuje, například do Kyšic.

Letos je pro zájemce připraveno zhruba šest stovek kroužků pro děti od tří let až po seniory. Radovánek má celkem 34 zaměstnanců a k tomu ještě využívá spolupráce 220 externistů. V jednom kroužku bývá průměrně zhruba deset až dvacet účastníků. Středisko připravilo na letošní rok i řadu novinek. Pracoviště v Komenského a Ledecké ulici v Plzni nabídne například kroužky roztleskávaček.

„Druhá taková novinka je kroužek historického šermu, který povedou šermíři z plzeňských skupin, které běžně jezdí do Hollywoodu točit historické šermy. Samozřejmě bych chtěl zmínit i kroužky stolního tenisu, které u nás vede lektor pan Chroust, který je držitel zlaté medaile z Londýna, z Brazílie. To bych povídal hodně dlouho, kdybych měl jeho medaile tady vyčíslit," řekl vedoucí pobočky v Komenského ulici Marcel Hlaváč.

Některá pracoviště jsou také zaměřena určitým směrem. To v Sadech pětatřicátníků se zaměřuje hlavně na techniku. Také tam nabídnou v nadcházejícím školním roce novinky.

„Vypíchla bych kroužek robotiky, postaví si svého robota, toho potom programují. Momentálně pracují i na výrobě dronu, quadrokoptéry. Ten rozsah tohoto kroužku je opravdu široký," uvedla vedoucí pobočky v Sadech pětatřicátníků Lucie Kinclová.

Nabídku všech aktivit představí Radovánek na Dni otevřených dveří

Z široké nabídky zhruba čtyřiceti kroužků mohou vybírat i děti v Kaznějově. Mezi nejžádanější kroužky tam patří plastikoví modeláři, horolezci a taneční kroužky. Letošní novinkou je fotoateliér a kroužek mladý novinář. V Nečtinech na severním Plzeňsku mají děti na výběr deset kroužků. Mezi oblíbené patří mažoretky, keramika a historický šerm. Nově začne Radovánek nabízet kroužky i na základní škole v Kozolupech, část z nich se bude věnovat technice, nabídne ale i sebeobranu.

„Pro chlapce, aby si třeba udělali dřevěné autíčko, nebo aby mohli třeba použít stavebnici LEGO nebo stavebnici MERKUR, kreativní výtvarné a keramické dovednosti a nesmíme zapomínat i na sportovní kroužky. Takže nějaký sporťáček by tam byl, výuka angličtiny a děti si přejí i bojová umění, takže se teď pokoušíme zajistit i kroužek sebeobrany," popsala plány ředitelka Radovánku Eva Tischlerová.

Z celé nabídky kroužků mohou lidé vybírat na webových stránkách Radovánku, kde se mohou rovnou i přihlásit. Jen v minulém roce navštívilo Radovánek 2200 lidí. Pro zájemce chystá středisko také Den otevřených dveří a to na všech svých pobočkách. Konat se bude 3. září od 10:00 do 18:00, návštěvníci tak budou mít možnost s pedagogy a vedoucími kroužků jednotlivé aktivity podrobně konzultovat.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio