Nový sportovně-relaxační areál v Žichlicích bude sloužit obyvatelům i školákům

27. leden 2014

Žichlice na severním Plzeňsku, které spadají do katastru obce Hromnice, mají nový sportovně-relaxační areál. Vznikl na místě bývalého hřiště vedle školy. Jeho možnosti tak využijí nejen žáci v hodinách tělesné výchovy, ale i široká veřejnost. Vybudování areálu umožnily i dotace z programu ROP Jihozápad.

V Hromnici na severním Plzeňsku stoupá počet obyvatel a to i navzdory všeobecnému trendu vysidlování venkova. A radnice se stará, aby se lidem ve všech 6 obcích, které do katastru spadají, žilo dobře.

Minulý rok tam opravili kulturní dům, zvelebili školu a školku a chystají bezpečnější místní komunikaci. Nově také s přispěním dotace z ROPu Jihozápad postavili sportovně-rekreační areál v Žichlicích.

Budovat areál začala obec na začátku září loňského roku v místě, kde se nacházelo staré hřiště, řadu let neopravované.

„Chtěli jsme místní mládeži rozšířit možnosti sportování,“ uvádí radní Milan Brož ze sdružení Starostové a nezávislí s tím, že areál bude sloužit široké veřejnosti. Věkové omezení uživatelů je podle něj dáno hranicemi tři roky až sto let.

Hřiště s umělým povrchem má velikost 800 metrů čtverečních. „Je určeno pro malou kopanou, nohejbal, volejbal či košíkovou,“ dodává Milan Brož.

Vedle se pak nachází hřiště s pískovým povrchem, určené pro volejbal a nohejbal. Malí návštěvníci pak zajisté ocení pružinová houpadla, prolézačky, klouzačky, pískoviště či domeček. Na své si přijdou i senioři, kteří mohou využít čtyř cvičebních prvků.

Nyní je v pořadí výběr správce hříště, který bude mít areál pod kontrolou. Vznikají a do provozu se uvádějí webové stránky.

Dětské hřiště (ilustr. foto)

Než se ale první děti a sportovci budou moci na hřišti vydovádět, musí ještě nějaký čas počkat.

„Sportovně-rekreační areál je ve fázi po kolaudaci, ale v dořešování administrativních záležitostí, které by měly být do poloviny února vyjasněny,“ popisuje současný stav areálu hromnický starosta Pavel Telín zvolený za Starosty a nezávislé a pokračuje:

„Pak bude zkušební provoz a otevření. Takže v jarních měsících předpokládáme otevření celého areálu.“

Školní tělocvik na čerstvém vzduchu

Na otevření areálu se těší i ředitelka žichlické školy, která s novým areálem těsně sousedí.

„Jsme velmi rádi, že bylo obci umožněno s přispěním dotace vybudovat toto krásné, multifunkční hřiště, které budeme určitě využívat při hodinách tělesné výchovy. Už se na to těší paní učitelka – tělocvikářka i děti,“ říká ředitelka základní a mateřské školy v Žichlicích na severním Plzeňsku Pavla Schneiderová.

Škola tak v hodinách tělocviku využije jak hřiště s umělým povrchem pro míčové hry, tak doprovodné prvky, vybudované primárně jako venkovní tělocvična pro seniory.


Zvětšit mapu
autoři: mkl , Marína Dvořáková
Spustit audio