Nový úsekový radar v Plzni vyfotí denně až 30 hříšníků

20. srpen 2015

Také Plzeň si pořídila metlu na neukázněné řidiče. Po vzoru jiných měst spustila v létě první úsekové měření rychlosti. Kamery dohlížejí na zhruba půlkilometrový úsek na výpadovce z Plzně na Most. Během několika málo týdnů už toto automatické zařízení přistihlo za volantem stovky hříšníků.

Na měření rychlosti v Plaské ulici upozorňují velké cedule s nápisem, bílé čáry na silnici na začátku a konci úseku i viditelné kamery.

„Denně oznamujeme mezi 20 a 30 přestupky,“ upozorňuje Marek Šilhan z městské policie. „Takovou pozoruhodností je, že během tří dnů jsme znamenali vozidlo, které každý den překročilo rychlost o 25 kilometrů.“

Záznamy předává policie magistrátu, který posílá výzvy provozovatelům vozidel. Oddělení dopravních přestupků stanoví trest za překročení rychlosti. Mohou to být stovky korun až 2,5 tisíce.

„Výzva k úhradě částky odchází z úřadu v řádech dnů. V případě, že provozovatel vozidla určenou částku uhradí v 15denní lhůtě, dojde k odložení věci,“ říká vedoucí oddělení Michal Vrba.

Jsou ale i případy, kdy město zkoumá, kdo seděl za volantem. To, když celá věc míří do správního řízení.

„Totožnost řidiče se zjišťuje pouze v případě neuhrazení částky ve lhůtě, nebo v případech velkých překročení rychlosti. To znamená v obci o 40 kilometrů a více,“ upozornil Vrba.

I takové řidiče už kamery v Plzni přistihly, říká Marek Šilhan z městské policie.

„Běžně se stává i v současné době, kdy tam měříme, že řidiči tam jedou i 120 kilometrů v hodině.“

Ve správním řízení je pokuta až deset tisíc korun. Podle Šilhana se nové radary osvědčily.

autor: lum
Spustit audio