Novým hejtmanem Plzeňského kraje je Milan Chovanec

10. září 2010

Plzeňský kraj má nového hejtmana. Stal se jím čtyřicetiletý sociální demokrat Milan Chovanec. Dosavadní první náměstek nahradí ve funkci svou stranickou kolegyni Miladu Emmerovou, která po zvolení do Poslanecké sněmovny na post hejtmanky rezignovala a dala přednost práci ve sněmovně. Nový hejtman chce ve zbývajících dvou letech pokračovat v práci, kterou sociální demokraté na hejtmanství začali. Čtyřicetiletý Milan Chovanec oceňuje důvěru 34 poslanců, kteří pro něj hlasovali. Martina Klímová s novým hejtmanem hovořila o plánech a projektech hetmanství a také se Milana Chovance ptala, jak svou novou funkci vnímá.

Změnu v čele hejtmanství si v polovině volebního období vyžádala rezignace historicky první zvolené hejtmanky v ČR Milady Emmerové Poté, co letos uspěla v parlamentních volbách, dala přednost práci ve sněmovně a místa ve vedení kraje se vzdala. Milada Emmerová se nejprve rozloučila se zastupiteli, vysvětlila znovu, proč odchází do poslanecké sněmovny, že si váží preferenčních hlasů, které ji katapultovaly z 8. místa na kandidátce na první pozici, ale že obě funkce by nemohla zodpovědně vykonávat na 100 procent. Připomněla ošklivé anonymy, které jí před její rezignací chodily a naopak si pochvalovala reakce od zaměstnanců krajského úřadu, kdy někteří z nich litují, že odchází.

V tajné volbě nového hejtmana odevzdalo hlasovací lístky odevzdalo 42 zastupitelů, z nichž 34 hlasovalo pro to , aby se náměstek hejtmanky Milan Chovanec stal novým hejtmanem Plzeňského kraje. Jeden hlas byl neplatný Na uvolněnou funkci prvního náměstka zvolili zastupitelé dosavadního radního pro dopravu - Jaroslava Bauera a dalším náměskem se stal radní pro oblast školství - Jiří Struček. Toho také zastupitelé zvolili do Výboru Regionální rady soudržnosti - ROPu.

Logo


Chovanec, který se dosud věnoval především ekonomickým a majetkovým záležitostem kraje, si chce podle svých slov alespoň do schválení rozpočtu na příští rok ponechat odpovědnost za krajskou ekonomiku. Tuto oblast by měl rád na starosti i do konce volebního období, pokud jí dokáže skloubit s prací hejtmana. Kromě nadcházející debaty o rozpočtu na příští rok se vedení dosud nezadluženého kraje zabývá myšlenkou na případný úvěr od Evropské investiční banky především na nutné opravy silnic.

autor: mkl
Spustit audio