Nýrsko hledá starou studnu, kterou chce využít po rekonstrukci náměstí

26. duben 2024 15:51

V Nýrsku na náměstí hledají starou studnu. Pomoci by měl archeologický průzkum, při kterém se ale nemusí kopat do země.

Náměstí v Nýrsku

Barokní domy, kostel a studna. To vše bylo na náměstí v Nýrsku na Klatovsku. Kvůli rozsáhlé přestavbě v minulém století všechny tyto prvky zmizely. Studna by se ale teď hodila a město se ji snaží najít. Využilo k tomu speciální archeologický průzkum.

Cílem průzkumu je zjistit, kde se nacházela studna, která v minulosti zásobovala celé dolní Nýrsko pitnou vodou. Nejprve se studovaly dobové fotografie, na jejichž základě se určila přibližná poloha. Následoval samotný průzkum, který zabezpečila geofyzikální firma. Místo klasického kopání do země se pracovalo především s georadarem a určitými řezy na povrchu. Výsledkem je 3D model vykrystalizovaný ze spojení profilů, na který naváže konkrétní mapa zájmového území, z něhož by měla být studna patrná – pokud se na místě opravdu nachází.

Firmu nyní čeká zpracování dat. Pokud se studnu podaří najít, pokusí se ji město znovu zprovoznit. „Připravujeme celkovou rekonstrukci náměstí a studna by mohla být použita jako zdroj vody pro některý z vodních prvků, které plánujeme na náměstí vybudovat,“ říká starosta Nýrska Miloslav Rubáš. Kompletní rekonstrukce náměstí by měla začít příští rok.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio