Nýrsko otevřelo bezplatnou právní poradnu pro své občany

16. duben 2024 11:17

Lidé v Nýrsku na Klatovsku se mohou nově obracet na bezplatnou právní poradnu. S jakými dotazy za právníkem nejčastěji přicházejí?

Právník Václav Polomis

V Nýrsku otevřeli bezplatnou právní poradu. Lidé si tam mohou přijít pro radu při řešení běžných životních situací a pro pomoc s právním problémem. Poradna funguje pravidelně jednou do měsíce a její služby začali lidé využívat prakticky okamžitě. „Na začátku letošního roku jsme se domluvili s nýrským rodákem, právníkem Václavem Polomisem, který nabídl své služby místním občanům. Město mu zdarma poskytlo prostory v sále nad městskou knihovnou, kde ho nyní mohou zájemci navštívit. Dále jsme panu Polomisovi nabídli pravidelný sloupek v měsíčníku, kde jsme zřídili právnické okénko,“ popisuje místostarostka Nýrska Eva Denková.

Za právníkem mohou lidé přijít s jakýmkoliv problémem. Aktuálně nejčastěji řeší sousedské spory, vymáhání pohledávek a nepřiznání či odebrání invalidního důchodu. „I v průběhu měsíce mi zájemci mohou psát a volat, já shromažďuji jejich dotazy a připravuji se na osobní schůzky. Cílem poradny je především nastínit lidem, jaké mají při řešení různých problémů možnosti, hlídat různé lhůty a podobně,“ vysvětluje Václav Polomis. Bezplatná právní poradna zatím bude fungovat tři měsíce, v případě velkého zájmu bude její provoz pokračovat i dále.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio