O klatovské mumie se bude starat občanské sdružení

17. leden 2006

Novým provozovatelem klatovských katakomb, unikátní kulturní památky v Plzeňském kraji, se stalo občanské sdružení Klatovské katakomby. Tvoří ho hlavně zástupci města a římskokatolické farnosti, kteří tak smírně vyřešili tříleté spory o provozování turistické atrakce.

Starosta třiadvacetitisícového města Karel Mráz potvrdil, že sdružení už převzalo majetek od městského kulturního střediska. Nyní připravuje dvě investiční akce, které potrvají jeden až dva roky. Jde zejména o systém cirkulace vzduchu a dokončení konzervace tří z 31 mumií. V záměrech sdružení je také rozšíření prohlídkových prostor.

Logo

Sdružení, které nechalo zpracovat odbornou zprávu o stavu mumií a prostorů chce, aby se staly atrakcí, která dokáže přitáhnout nejen turisty, ale i místní. Podle Mráze byl vyhlášen konkurz na správce, který bude uzavřen posledního ledna. Může jít o fyzickou, nebo právnickou osobu, která pomůže s rozvojem památky. Sdružení tam nechce mít v katakombách jenom pohřebiště bývalých měšťanů, členů jezuitského řádu a šlechty, ale památka má vypovídat o minulé době, například o jezuitech.

Katakomby vznikly v 17. století. V kryptách bylo uloženo 200 lidí. Systém větracích kanálů, umožňující konzervaci těl, byl při přestavbě v roce 1937 narušen a 160 mumií muselo být pohřbeno.

Logo

Do sdružení vložilo město i farnost po 100.000 korunách a majetek vlastní rovným dílem. Katakomby budou, podle starosty, samofinancovatelné ze vstupného. Veřejnosti se otevřou 1. dubna.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio