O plánované haly v areálu Škodovky mají investoři zájem

Vlastník nemovitostí plzeňské Škody Holding - HQU International Praha - vyhlásil soutěž na stavbu zhruba dvaceti nájemních hal v areálu podniku. Ty by měly vznikat na opuštěné padesátihektarové ploše od letošního května do července 2007. Uzávěrka prvního kvalifikačního kola soutěže na dodavatele staveb je podle Obchodního věstníku příští čtvrtek.

Termín dokončení bude záviset na poptávce investorů a na smlouvách s dodavateli, kterých může být více. Všechny haly budou stát nejdéle v polovině roku 2007. Firma HQU už začátkem roku požádala o dotace z Programu Reality, který je ze tří čtvrtin financován z evropských strukturálních fondů a zbytek půjde ze státní kasy.

stavba

Celá padesátihektarová plocha v sousedství průmyslové zóny Borská pole bude připravena na stavbu nových hal v říjnu nebo v listopadu. Kolínský Geosan Group už v areálu Škody zdemoloval desítky budov, ke stavbě hal jsou nyní připraveny tři čtvrtiny plochy. Geosan dále buduje energetické přípojky a připravuje silnice.

Ze zhruba 1,1 miliardy korun, převážně ze státního rozpočtu, už je investována více než polovina. V červnu by měla být připravena první ze čtyř lokalit, pracovně nazvaná Plzeň- jih, o rozloze 20 hektarů mezi pátou škodováckou bránou u hotelu Škoda až k bývalé kolonii Karlov. V září předá stavitel dalších šest hektarů v lokalitě Plzeň-Karlov a nejdéle v listopadu sektory Plzeň-sever a dvacetihektarovou Borskou terasu.

regenerace areálu

Zájem investorů je značný, zejména z oborů kovoobrábění a montáží. Zhruba 70 procent z desítek zájemců požaduje haly k dlouhodobému pronájmu, zbytek by chtěl odkoupit pozemky na stavbu vlastních dílen. Plzeň je stále velmi atraktivní a po zaplnění 140 hektarů zóny Borská pole nemá další volné pozemky pro investory.

autor: lvá
Spustit audio