O povolení pro spalovnu Chotíkově rozhodne úřad v Praze

Krajský úřad Středočeského kraje bude rozhodovat o dodatečném stavebním povolení pro několik objektů spalovny komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně. Rozhodlo o tom ministerstvo pro místní rozvoj na základě odvolání organizace Děti Země.

Plzeňská teplárenská, které spalovna patří, během stavby změnila několik objektů, od listopadu 2016 proto trvá řízení o dodatečném stavebním povolení u stavebního úřadu v Nýřanech. Tento úřad už sice dodatečné povolení udělil, aktivisté se ale odvolali a namítli i možnou systémovou podjatost krajského úřadu v Plzni, který by o odvolání měl rozhodovat. Ministerstvo proto určilo, že o věci rozhodne středočeský krajský úřad.

Předseda představenstva teplárny Tomáš Drápela předpokládá, že úřad v Praze nebude mít námitky a dodatečné stavební povolení potvrdí. Podle něj šlo asi o čtyři změny, které při tak velkých stavbách potkají každého investora. „Jde například o nové parkoviště, delší střechu spalovny a další filtry do komína,“ uvedl Drápela. Spalovna za téměř 2,2 miliardy korun stále nemá kolaudaci a už zhruba dva roky funguje ve zkušebním provozu, který je povolen zatím do konce srpna.

„Obávám se ale, že i když nám středočeský úřad dodatečné stavební povolení potvrdí, ekologové zase vymyslí nějakou žalobu. My máme veškerou dokumentaci pro kolaudaci připravenou," řekl Drápela.

Ekologičtí aktivisté stavbu kritizují od roku 2010, začali ještě před zahájením stavby. Jejich žaloby, námitky a odvolání ji několikrát přerušily. „Už ani nesleduji všechny ty žaloby, to je poměrně složitá věc právníků. Pro mě je důležité, že spalovna skoro dva roky spaluje a vše výborně funguje," poznamenal Tomáš Drápela.

Ekologové napadli nezávislost místního úřadu

„Postup ministerstva schvalujeme, neboť jsme v našich námitkách proti krajskému úřadu v Plzni doložili, že úředníci by mohli o dodatečném stavebním povolení pro část spalovny rozhodovat pod nátlakem politiků na kraji, který má velký zájem na rychlém a snadném rozhodování," upozornil předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Podle ministerstva má krajský úřad v Praze značné znalosti o spalovně, neboť již čtyřikrát rozhodoval o stavebním povolení, doplnil Patrik.

Ekologové tvrdí, že teplárna během výstavby spalovny změnila sedm objektů, aniž k tomu měla potřebné stavební povolení o změně. Patrik předpokládá, že krajský úřad v Praze o odvolání aktivistů rozhodne do dvou až tří měsíců. „Pokud v té době bude platné stavební povolení, tak si Plzeňská teplárenská může pro spalovnu požádat o vydání kolaudačního souhlasu," dodal Miroslav Patrik.

Spalovna několikrát přišla kvůli ekologům a jejich námitkám o pravomocné stavební povolení. Čtvrté stavební povolení z prosince 2017 je zatím pravomocné, neboť Krajský soud v Plzni v květnu žalobu Dětí Země zamítl.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio