O předporodní kurzy fakultní nemocnice je stabilní zájem

21. září 2023 19:25, aktualizováno

Být na všechno připravená a mít maximum informací. S tím ženy navštěvují předporodní kurzy. Jeden takový nabízí i plzeňská fakultní nemocnice.

Proč se ženy při příchodu do porodnice měří? A mohou rodit jen v poloze na zádech, nebo to lze i jinak? I na tyto otázky najdou budoucí maminky odpověď na předporodních kurzech. Zájem o ty v plzeňské fakultní nemocnici je v posledních letech konstantní. Každý měsíc je navštíví několik desítek párů.

Účastníci se na kurzu dozvědí například to, co si všechno vzít s sebou do porodnice a kam budou směřovat jejich první kroky po příjezdu, jak blížící se porod poznat, jak si ulevit od bolesti nebo za jakých okolností je nutný císařský řez. Těhotné ženy s sebou na kurz mohou vzít i svého partnera. Po pohovoru navštíví účastníci i přijímací pokoj a porodní sál. V plzeňské fakultní nemocnici mohou zájemci volit mezi klasickým kurzem a tzv. maxilekcí, která trvá dvě hodiny.

Předporodní kurzy nabízí i krajské nemocnice v Klatovech a Domažlicích. Začnou většinou v okamžiku, kdy je o ně dostatečný zájem, to znamená alespoň pět až deset přihlášených žen či párů.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio