O SVOBODĚ NEJEN ZA DVA MILIONY

27. únor 2002

Pražský městský soud potvrdil v odvolacím řízení verdikt, který v kauze vydavatele Hitlerovy knihy Můj boj vynesla soudní instance nižšího stupně. Michal Zítko byl shledán vinným z propagace nacismu, což mu vyneslo tři roky podmíněně a dvoumilionovou pokutu. Pokud nezaplatí, bude ho to stát rok svobody. A právě o svobodu, ovšemže nejen Zítkovu, ale každého z nás, jde v tomto případu především. Včetně svobody přečíst si výplody vzešlé z mozku největšího vraha židovského národa od stvoření světa - konstatuje v úvodu svého komentáře Lubomír Stejskal.

Základní otázka zní, zda se rovné právo v přístupu k Mein Kampfu vztahuje či nevztahuje na veškerou dospělou populaci v této zemi. Kladná odpověď znamená, že Hitlerovy myšlenkové zvrácenosti smí číst nejen vyšetřující policista, soudní znalec, soudkyně nebo historik, ale kdokoli z nás. V tom případě je zcela podružné, jak se k výtisku dostaneme, zda prostřednictvím univerzitní knihovny nebo místního knihkupectví. Pokud ale má mít volný přístup k této knize pouze elita vyvolených, jak vyplývá z logiky rozsudku, znamená to, že u nás neexistuje občanská rovnost a většina obyvatel je v této věci stavěna do pozice lidí druhé kategorie, více či méně intelektuálně nesvéprávných. To je samo o sobě nesrovnatelně závažnější než fakt, že si nepatrná menšina občanů této země koupí literární paskvil z pera vůdce nacistických zrůd.

Hájit právo na beztrestné vydání Hitlerova Mein Kampfu není totéž, co obhajoba führerovy ideologie. Už proto ne, že četba knihy může z lidí dosud lhostejných udělat uvědomělé odpůrce nacionálního socialismu - zejména po historických zkušenostech z dávno prohraného Hitlerova boje. Pak by ale měl být Michal Zítko spíše pochválen, nikoli trestán.

Logo

Potrestán bohužel byl, přestože vydáním knihy neměl v úmyslu propagovat nacismus, ale naopak: jak je uvedeno na přebalové pásce knihy, překlad vyšel proto, aby se historie nemohla opakovat. To samo o sobě opravňuje k tvrzení, že jeho odsouzení je nespravedlivé. Na rozdíl od soudního výroku je totiž Zítkovo uvažování logické. Máme-li být schopni zrůdné filosofii, jak Hitlerovy myšlenky sám nazývá, účinně čelit, musíme vědět jak vypadá a jaké jsou její příznaky. Právě to se nám ale snaží stát prostřednictvím soudní mašinérie v konečném důsledku zakázat.

Ano, daň, kterou čas od času za svobodu musíme zaplatit, se může v detailech jevit jako neúměrně vysoká. Leč není na výběr, každá jiná alternativa může být jenom horší. Sotva co může víc ohrozit důvěru v náš demokratický systém než novodobý index zakázaných knih, odpůrce nacionálního socialismu Michal Zítko za mřížemi a skuteční neonacisté, zamaskovaní členstvím v obskurních extremistických partajích, působící na půdě sněmovny pod ochranou poslanecké imunity. Nic z toho naštěstí není pravda. Otázka je, jak dlouho.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.