O víkendu se bude vyhánět zima z Plzeňské kotliny

20. únor 2015

Vyhánění zimy z Plzeňské kotliny začne v neděli 22. února ve 14 hodin před 7. základní školou na sídlišti Vinice v Plzni. Tam je také od 13:45 hlavní seřadiště rozpustilého maškarního průvodu, který přes statek Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně, Kilometrovku a Kalikovský mlýn dojde až před radnici. Na tomto místě oznámí primátorovi města Martinu Zrzaveckému, že zima je už z Plzně pro letošní rok vyhnána.

První zastávka průvodu bude tradičně na statku Lüftnerka, kde si můžete připomenout pohanský masopustní zvyk - setnutí hlavy líného kohouta, „jemuž se za vinu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě topí ve tmě, neboť pozdě kokrhá".

Dojde také k souboji mezi posledními zarputilými stoupenci zimy a příznivci Jaromila VI. Poté pod jeho vedením vyjde průvod k místu zapálení a utopení Morany u Kalikovského mlýna. Jaromil VI. zde přibližně v 15:15 pronese řeč plnou touhy po jaru a také vyhlásí a odmění nejvtipnější masky.

Pořadatelé věří, že i letos vyhánění zimy podpoří obyvatelé Plzně a jejího okolí a hlavně, že obohatí maškarní průvod především tradičními maskami, jakými jsou např. bába s nůší, různá zvířátka, šafář, dráb, žebrák a další. Pivovarský povoz taženými koňmi poveze i letos něco pro osvěžení i zahřátí, ale také harmonikáře a zejména pro tuto příležitost vytvořené hudební uskupení Přátelé zoo.

Poslední zastávka bude před radnicí na náměstí Republiky. Zima tam bude přibližně v 15:45 pohřbena do rakve. Chybět nebude ani oblíbená doprovodná soutěž v pojídání koblih na čas pod názvem Plzeňský koblížek. Účast v ní přislíbil i primátor Martin Zrzavecký.

Celou akci už podvanácté připravily Sdružení IRIS a Zoologická a botanická zahrada města Plzně.

Spustit audio