Obce i sdružení pečují o drobné sakrální stavby

12. červen 2006

Staré křížky u cest i polí se začaly vracet do popředí zájmu. Pozornost jim věnovala také Rada Plzeňského kraje při letošním vyhlašování grantových programů. O drobné sakrální stavby, kterými naši předci uctívali Boha či připomínali tragické události, začaly pečovat také obce a různá občanská sdružení...

V oblasti památkové péče se krajští radní rozhodli podporovat obnovu a rehabilitaci staveb drobné architektury místního významu, které nejsou prohlášeny za kulturní památky. A právě Boží muka mezi ně patří. S pomocí těchto peněz je mohou opravit například na Domažlicku v Luženicích a Luženičkách, kde zrenovují křížky u svaté Anny, svatého Antonína a památné Luženické lípy.

Najdou se i nadšenci, kteří opravují křížky ze sbírek a vlastních prostředků. To je například cílem Občanského sdružení Dobrohost z Poběžovic. Zachránilo už neobvyklý dřevěný kříž s plechovou sochou Krista u základní školy, nyní se chystá na opravu rozvaleného kamenného podstavce kříže u městského hřbitova. Sdružení dále hodlá zmapovat všechny známé i zapomenuté křížky v okolí. Jejich evidenci už má z větší části hotovou.

Logo

Zrenovované křížky s upraveným okolím se často stávají příjemným zákoutím, a proto také vyhledávaným návštěvnickým místem. Pomáhají zaujmout a udržet turisty v okolí vesniček. O kříže by proto měly pečovat i obce a jejich obyvatelé. Například obec Strašín na Klatovsku vymyslela způsob, jakým se do vyhledávání a oživení Božích muk zapojí řada lidí ze širokého okolí. Ve Strašíně začne v nejbližší době probíhat soutěž, jejíž podstatou je poznávání nafocených křížků a jejich umístění. Oceněno bude samozřejmě také doplnění informací. Nástěnkou s fotografiemi, kterou zájemci najdou v místní lékárně, chce obec připomenout význam křížků a vzbudit zájem o jejich opravu.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio