Objevte nevšední areál U Havlíčků. Skanzen, zoo, muzeum a galerie v jednom stojí v Rapotíně

3. květen 2018
Česko – země neznámá

Zemědělský skanzen, veterán muzeum a zoopark s galerií soch U Havlíčků v Rapotíně by mohl být klidně nazýván pomníkem houževnatosti jeho zakladatele Milana Havlíčka, který jen s pár dalšími nadšenci vybudoval pozoruhodnou historickou sbírku. Doplňují ji desítky zvířat a také příjemné prostředí.

Počátek zdejší expozice spadá vlastně do 19. století, kdy byla na místě dnešního skanzenu vybudována na svou dobu nesmírně progresivní zemědělská usedlost. Nechyběly v ní výdobytky moderní zemědělské techniky, které sem jezdili obdivovat lidé ze širokého okolí. Po válce byla usedlost obsazena novými majiteli a postupně zcela zdevastována. Po požáru se proměnila ve smetiště.

V roce 1987 ji získali nadšenci ze Svazarmu, kteří zde chtěli vybudovat zázemí pro svůj veterán klub. Po roce 1990 začali prostor přeměňovat ve veterán muzeum otevřené i pro veřejnost. Slibný začátek však přerušily povodně v roce 1997, které na místě někdejšího muzea zanechaly koryto divoké řeky.

Milan Havlíček se ale nevzdal a začal s obnovou. Kromě muzea veteránů zde následně vybudoval zoopark, ve kterém se kromě domácího zvířectva prohánějí také zástupci exotické zvěře. Expozice zemědělské techniky zase představuje desítky strojů ponechaných většinou ve stavu, v jakém byly nalezeny. Ve stodole jsou pak ty největší poklady. Například kočárky a unikátní sáňky pro děti z 19. století, bicykly, různé stroje a nástroje či automobily a motocykly s datem výroby v první a druhé polovině 20. století.

Část techniky stojí i pod širým nebem

Část techniky stojí také na nádvoří, kde je zaparkovaný dokonce tank, který je lákadlem pro kluky malé a velké, neboť je to exponát, který si návštěvníci mohou prohlédnout i zevnitř. O kus dál vybudovali nadšenci dětské hřiště se spoustou prolézaček a dalších atrakcí.

Všemu pak vévodí jezírko, ve kterém pospolu žijí ryby a vzácní obojživelníci. Vše lemuje galerie soch a o kus dál i vyřezávaných klátů, které jsou základem pro tradiční dřevěné úly zdejšího kraje. Ve skanzenu najdete také ohniště, kde si můžete udělat oheň a opéct si buřty.

Zemědělský skanzen v Rapotíně je v létě přístupný denně od 9 do 19 hodin, v zimě se zavírá už v 17 hodin. Na objednání lze uspořádat noční prohlídku skanzenu.

autor: kbz
Spustit audio