Obliba tetování v Plzni roste

11. srpen 2017

Kdo nemá tetování, není Čech, hop... Dala by se parafrázovat hláška fotbalových fanoušků. Obliba Čechů v pomalovaných tělech stále roste. Důkaz přinášejí právě letní měsíce. Lidé odhodí dlouhé rukávy i kalhoty, které vymění za šaty, šortky či krátké rukávy, a odhalí tak místa jindy skrytá. A pociťují to i některá tetovací studia v Plzni, kde mají klienty objednané i na několik měsíců dopředu.

V tetovacím salonu si nejprve klient zvolí motiv, který chce vytetovat. Je možné si ho vybrat z katalogu anebo si vymyslet vlastní. Každý tatér je ochotný klientovi pomoci a poradit nejen s motivem, ale i místem, a zda se k němu tetování hodí. Na domluvenou část těla poté předkreslí kontury vybraného obrázku a až potom začne precizní a detailní práce s jehlou.

„Tetování je módní záležitost. Někdo to má jako doplněk či šperk. Pokrok je, že tetování už není bráno tak špatně jako dříve. Byl tady pán, který sloužil v cizinecké legii a chtěl vytetovat znak té legie, ve které byl. Je hezké když i starší generace k tomu přistupuje kladně," řekl tatér Marek Sýkora.

Stejně jako u oblečení, účesu či jiných doplňků, existují i v tetování módní trendy. „Často to bývá podle toho, co má vytetované nějaká celebrita. Teď jsou hodně moderní hodiny a schody. Každý den člověk dělá něco jiného, nové motivy i směr. Jednou se dělá ornament, jindy realistika. Je to nádherná a kreativní práce,“ popsal Marek Sýkora s tím, že práce má stále dost. Klienti se k němu objednávají i několik měsíců dopředu.

Jedna z prací Marka Sýkory

Cena tetování se odvíjí od náročnosti i velikosti motivu a samozřejmě také doby, kterou nad ním tatér stráví. Za jednoduchá tetování může klient zaplatit několik stovek korun, za originální a náročné i pár desítek tisíc.

autoři: jnm , jik
Spustit audio