Obnovené sochy, kapličky nebo boží muka spolu soutěží v soutěži Památka plzeňského kraje

Plzeňský kraj vyhlásil 2. ročník soutěže Památka Plzeňského kraje. Hlasovat může i veřejnost.

Do soutěže je přihlášeno 19 nemovitých kulturních památek, které nominovaly obce nebo Národní památkový ústav. Podmínkou bylo, aby jejich obnova skončila v letošním roce.

V soutěži jsou například Boží muka u Komorna nedaleko Blovic na jižním Plzeňsku. Stojí uprostřed křižovatky a září bílou barvou do dálky. Dále je tam socha svatého Jana Nepomuckého u studánky cestou na Zelenou Horu v Nepomuku. Barokní dílo pochází z roku 1748 a je z hrubozrnného pískovce.

A jako poslední bych zmínila zámek ve Svojšíně, který je také v barokním slohu a kde se renovoval interiér, který se taky vybavil nábytkem. Tam se restaurátorům například podařilo zachránit dekorativní výmalbu vnitřků krbů nebo malované dřevěné špalety dveřních otvorů.

Dále soutěží třeba socha blahoslaveného Hroznaty v Pernarci, zámek v Pteníně, památník odboje v Sušici nebo kostel svatého Mikuláše v Šitboři a další.

Kraj chce prezentovat své památky

Cílem soutěže je ocenit úsilí vlastníků památek, snaha o jejich podporu a také motivovat další majitele, aby dál obnovovali kulturní památky a pečovali o ně. Dalším cílem je prezentace památek a ukázka toho, jak se je daří restaurovat a opravovat.

Památky soutěží ve dvou kategoriích - první jsou sochy a drobná architektura a druhou kategorií jsou stavby. Nejzdařilejší díla vybere odborná porota. Památky taky soutěží o cenu veřejnosti. Zájemci můžou hlasovat na webových stránkách Plzeňského kraje do 26. listopadu. Slavnostní vyhlášení vítězů pak bude 4. prosince.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio