Obří loutky ovládnou Plzeň, přijede se představit babička i fenka Xolo

14. říjen 2014

Gigantické loutky francouzské divadelní společnosti Royal de Luxe vzbuzují po celém světě údiv. Příští rok se představí také v Plzni. Díky výjimečnosti atrakce, originálním technologiím a výtvarnému zpracování půjde o největší lákadlo Plzně v rámci programu Evropského hlavního města kultury.

Plzeň je prvním městem střední a východní Evropy, kde lidé obří loutky uvidí. Do Plzně jsem se úplně zamiloval, říká umělecký ředitel společnosti Royal de Luxe a autor projektu Jean-Luc Courcoult.

„Měl jsem možnost se trochu seznámit s historií vaší země i Plzně, takže jsem si něco vyslechl o roce 1953, 1968 a o historii pivovaru. Vycítil jsem tady prvek revolty, i když ne nejvášnivější. Vaše země se nacházela vždy mezi dvěma světy – kapitalismem a komunismem,“ míní Courcoult.

V západočeské metropoli se lidé setkají nejen s loutkou babičky, která je více než sedm metrů vysoká, ale i s třímetrovou fenkou jménem Xolo.

„Babička nebude nejjednodušší, protože tu máte spleť kabelů a drátů. Říkal jsem si, jak tady budou pochodovat, to tady vše vyrvou? Rozhodl jsem se to vyřešit tím, že sem přivezu ještě psa. Víc vám ale o scénáři neřeknu,“ dodává umělecký ředitel společnosti Royal de Luxe a autor projektu.

Scénu představení tvoří vždy konkrétní město. Je potřeba spolupráce všech, aby představení bylo úspěšné, konstatuje Jean-Luc Courcoult.

„Hasiči nám možná pomůžou s jednou scénou, to se ještě uvidí. Možná bude také potřeba pozastavit průjezd tramvají v některé části Plzně,“ přibližuje Courcoult.

Unikátní pouliční představení divadelní společnosti Royal de Luxe uvidí Plzeňané v srpnu příštího roku.

autoři: čer , ako
Spustit audio