Ochránci zvířat upravují čapí hnízda a zajišťují jejich stabilitu

21. listopad 2005

Po odletu čápů za teplem začali ochránci přírody z plzeňské záchranné stanice zvířat s péčí o hnízda. Řadu hnízd je třeba vyčistit a snížit. Mnohdy velmi rozměrná hnízda zmenšují. Budují se také lávky, pro snadnější přístup. Od roku 1994 opravili na 120 hnízd nejen v Plzeňském, ale také Karlovarském a nově i Středočeském kraji.

Čápi si hnízda stále přistavují, takže váží i stovky kilogramů. Mamutí hnízdo bylo například objeveno letos v Nýrsku na Klatovsku. Bylo padesátileté a vážilo tunu a půl a na výšku měřilo kolem 1,8 metru. Ochránci proto většinu hnízda odebrali a zaplnili tak celý valník. Hnízdo na šestnáctimetrovém komíně bylo natolik mohutné a tak špatně přístupné, že ochránci původně uvažovali o spolupráci s armádním vrtulníkem nebo s velkým jeřábem. Takovéto kolosy zatěžují konstrukce, komíny a budovy, na nichž stojí.

Kromě zmenšování hnízd je musí ochránci také čistit. Je-li hnízdo blízko nějaké skládky, stává se, že obsahuje velké množství odpadků, které ptáci použili přímo na stavbu hnízda.

Ekologové také upravují hnízdní podložky, konstrukce a budují lávky pro snadnější přístup třeba při kroužkování mláďat.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio