Od července platí nový způsob žádostí o humanitární dávky, pro uprchlíky je vyplňování problémem

9. srpen 2023 12:40, aktualizováno

1. července 2023 byl uveden do praxe nový způsob žádostí o humanitární dávky pro ukrajinské uprchlíky. Ti si s nimi ale často nevědí rady, formuláře jsou údajně málo srozumitelné. Obracejí se proto s prosbou o pomoc na poradny.

Vyplňování formulářů teď nejčastěji řeší i v klatovské pobočce Člověka v tísni. Před kanceláří se tvoří velké fronty. Podle pracovnic centra jsou nyní formuláře složitější a méně srozumitelné. Jsou jiné, než na jaké byli Ukrajinci zvyklí, a snadno se v nich udělá chyba. Když ale formulář žadatelé vyplní špatně, o dávku přijdou.

„Oproti původní podobě žádosti se přidaly další otázky, na něž musí uprchlíci odpovídat. Je třeba také stahovat výpisy z bankovních účtů, a to jak českých, tak ukrajinských, a navíc nejen z účtu žadatele, ale i všech osob, s nimiž žadatel žije a společně hradí náklady na bydlení. O to je celý proces zdlouhavější a složitější,“ popisuje Lýdie Kollrosová, pracovnice Člověka v tísni. S každým klientem stráví patnáct až třicet minut, záleží na tom, jak mají žadatelé připravené přihlašovací údaje a jak rychle se daří stáhnout výpisy z účtů.

Pokud se do formuláře dostane nějaká chyba, klient se musí dostavit na pobočku Úřadu práce ČR, kde je třeba požádat o opravu. Příjem dávky se ovšem v každém případě zpozdí.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio