Od května zakáže Plzeň popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích

29. březen 2022 09:58, aktualizováno

Plzeň zakáže konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích. Novou vyhlášku schválili zastupitelé. Platit začne od 1. května. Kromě vybraných lokalit nebude možné popíjet ani na zastávkách městské dopravy nebo ve vzdálenosti menší než 50 metrů od škol. Snahou je odsunout z centra a dalších míst problémové lidi, kteří obtěžují své okolí. Vyhláška by měla zlepšit i čistotu ulic a parků.

Alkohol nebude možné v Plzni popíjet ve čtyřech lokalitách. První je širší střed města ohraničený ulicemi Tylova, Korandova, Hálkova, Purkyňova, U Trati, Železniční, Lobezská, U Prazdroje, Tyršova, hranice břehu Mže za obchodním centrem Plaza, kolem ulice Na Jíkalce až k Vejprnické a Tylově ulici. Druhá oblast zahrnuje čtvrť Bory, tedy náměstí Českých bratří, kde je největší ubytovna ve městě. Třetí lokalita je kolem obchodního centra Luna na Borech. Čtvrté území pak vymezuje oblast U Ježíška podél břehů Radbuzy až k mostu v Malostranské ulici, což je prostor nad hlavním vlakovým nádražím a terminálem autobusů. Za porušení vyhlášky hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Pro vyhlášku hlasovalo 27 z 39 přítomných zastupitelů, osm jich bylo proti, hlavně Pirátů, a dva se zdrželi. Podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého z ČSSD město účinnost vyhlášky po roce vyhodnotí.

Na předzahrádky se zákaz nevztahuje

Podle primátora Pavla Šindeláře z ODS není cílem vyhlášky, aby si Plzeňané nemohli dát pivo na oblíbené předzahrádce, na koncertu nebo si připít na Nový rok, ale aby si bezdomovci a další problémové skupiny přestaly dělat zejména z centra svoji předzahrádku.

Výjimky mají zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací, hospod, kaváren a barů, a schválené a povolené slavnosti, kulturní a sportovní události, společenské akce, trhy nebo oslavy titulů místních sportovních klubů a národních týmů. Pokud budou například lidé stát s pivem před hospodou bez předzahrádky, bude muset strážník vážnost skutku sám vyhodnotit.

Plzeň podle Zrzaveckého projednala vyhlášku se všemi obvody, městskou i státní policií a odborem bezpečnosti magistrátu a vycházela z typů přestupků ve městě. Přihlížela také k argumentům neziskových organizací a ke Studii bezdomovectví v Plzni 2021, v níž oslovila téměř 800 občanů, z nichž víc než polovina podpořila jako bezalkoholové zóny parky, obchodní domy a pěší zóny.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio